Rusia | Puterea suferă două mari înfrângeri în alegerile regionale

  • 24 Septembrie 2018 13:09
Rusia | Puterea suferă două mari înfrângeri în alegerile regionale

Rusia Unită, partidul de guvernământ din Federația Rusă, a suferit două înfrângeri neobișnuite în alegerile regionale, în care candidații săi pentru funcția de guvernator au fost învinși de candidați naționaliști, într-un context de nemulțumire față de reforma sistemului de pensii, informează AFP.

După un prim tur la 9 septembrie, marcat de cel mai puternic declin al Rusiei Unite (partidul pro-Kremlin) în ultimii zece ani, un al doilea tur de scrutin a avut loc în două regiuni duminică.

În regiunea Vladimir, la est de Moscova, a câștigat alegerile cu 57,03% din voturi Vladimir Sipiaghin, candidatul LDPR (Partidul Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski), devansând-o pe guvernatoarea la final de mandat Svetlana Orlova (Rusia Unită), care a candidat la propria succesiune, obținând 37,46% din sufragii.

În regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, candidatul LDPR, Serghei Furgual, a câștigat scrutinul cu 69,57% din voturi. Contracandidatul său, actualul guvernator Viaceslav Șport, reprezentant al puterii, nu a obținut decât 27,97% din voturi, potrivit cifrelor publicate de Comisia Electorală Centrală.

Ambele tabere au denunțat fraude, dar președinta Comisiei electorale, Ella Pamfilova, a declarat că nu a remarcat încălcări ale normelor electorale care ar fi putut schimba rezultatul votului.

Deși partidul susținut de președintele Vladimir Putin a câștigat în primul tur de scrutin în majoritatea regiunilor unde au avut loc alegeri pentru funcția de guvernator, acesta a fost pus în dificultate în patru regiuni ruse.

Rezultatul alegerilor din regiunea Primorsk, vecină Habarovskului, unde câștigase candidatul pro-Kremlin, a fost anulat de Comisia Electorală joi, după constatarea unei fraude masive la urne, o premieră pentru un scrutin la acest nivel de la sosirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000.

În cel de-al doilea tur organizat la 16 septembrie, guvernatorul din Primorsk la final de mandat Andrei Tarasenko, care a candidat la propria succesiune, l-a învins pe comunistul Andrei Ișcenko cu un punct procentual, iar după numărarea a 95% din voturi, l-a devansat cu 1,5%. Comuniștii au denunțat fraude, iar candidatul comunist chiar declarase greva foamei, dar apoi a renunțat.

Cel de-al doilea tur în Hakasia (republică din sudul Siberiei) a fost amânat pentru 7 octombrie după retragerea neașteptată, vineri, din cursă a candidatului Rusiei Unite, Viktor Zimin, oficial din motive de sănătate, în condițiile în care nu a obținut decât 32% din voturi în primul tur de scrutin, fiind devansat de contracandidatul său comunist, care a acumulat 45% din voturi.

Alegerile se desfășoară pe fondul nemulțumirii provocate de reforma pensiilor, care prevede majorarea vârstei de pensionare.

Acest subiect foarte sensibil a provocat numeroase manifestații, în special la apelul Partidului Comunist, și a afectat popularitatea lui Vladimir Putin, care a anunțat la sfârșitul lunii august o modificare a respectivei măsuri. Astfel, vârsta de pensionare la femei se va majora de la 55 la 60, în loc de 63, așa cum se anunțase inițial, dar vârsta de pensionare pentru bărbați rămâne de 65 de ani, fără schimbare. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău