Rusia produce atât de mult zahăr, încât nu mai are unde să îl depoziteze

  • 30 Noiembrie 2019 13:27
Rusia produce atât de mult zahăr, încât nu mai are unde să îl depoziteze

Producția de zahăr a Rusiei s-a dublat în ultimul deceniu, iar în sezonul actual ar urma să înregistreze un salt de 20% până la un nivel record, grație condițiilor meteo favorabile, astfel încât producătorii sunt obligați să depoziteze zahărul rafinat în aer liber (ceea ce îi afectează calitatea) sau în depozite independente la costuri suplimentare, transmite Bloomberg, preluat de Digi24.

"Suntem obligați să facem acest lucru pentru că nu mai avem spații de depozitare. Este posibil ca ulterior acest zahăr să trebuiască să fie reprocesat din nou deoarece nu știm cum un cumpărător ar putea achiziționa acest zahăr, având în vedere aspectele ce țin de calitate", a declarat președintele uniuni producătorilor de zahăr din Rusia, Andrey Bodin la un seminar organizat de Organizația Internațională a Zahărului (ISO) la Londra.

În ultimele decenii, industria zahărului din Rusia s-a transformat rapid, trecând de la calitatea de importator de zahăr brut la cea de deținător al unui exces de producție ce trebuie vândut. Însă Rusia are dificultăți în a concura pe piețele de export pentru că nu este atât de eficientă la procesarea de zahăr ca alte țări, ceea ce înseamnă că are costuri mai mari. În plus, problema lipsei de spații de depozitate este agravată în prezent și de prețul scăzut al zahărului.

Andrey Bodin estimează că în acest sezon producția de zahăr a Rusiei va ajunge la o cifră totală de 7,2 milioane tone în timp ce exporturile s-ar putea ridica doar la un milion de tone, în principal în țările vecine. În acest condiții, va apărea un deficit de spații de depozitare pentru aproximativ două milioane de tone de zahăr, susține Bodin, președintele unei uniuni care reprezintă aproximativ 95% din producătorii de zahăr din Rusia.

În ceea ce privește sezonul următor, Andrey Bodin este de părere că producția de zahăr a Rusiei va scădea, probabil, din cauza prețurilor scăzute pe piața intern care vor descuraja însămânțarea de sfeclă de zahăr.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău