Rusia: Procesul vizând clasificarea mișcării lui Navalnîi drept ''extremistă'', amânat pentru 9 iunie

  • 17 Mai 2021 15:08
Rusia: Procesul vizând clasificarea mișcării lui Navalnîi drept ''extremistă'', amânat pentru 9 iunie

Justiția rusă a amânat luni procesul vizând clasificarea tuturor organizațiilor opozantului Aleksei Navalnîi drept 'extremiste', o măsură destinată - potrivit susținătorilor săi - să le reducă la tăcere prin scoaterea întregii sale mișcări în afara legii, potrivit France Presse, citat de AGERPRES.

După o audiere care a durat doar o singură oră, tribunalul municipal din Moscova a amânat pentru 9 iunie acest proces care se desfășoară cu ușile închise. Potrivit echipei de avocați 'Komanda 29', care apără mișcarea lui Navalnîi în acest dosar, acuzarea a prezentat noi elemente necesitând această amânare.

Începerea acestui proces intervine cu o zi înainte de examinarea într-o primă lectură a unui proiect de lege care le interzice persoanelor implicate în formațiuni clasificate drept 'extremiste' să candideze pentru un mandat de deputat, un text elaborat în perspectiva alegerilor legislative din septembrie la care se aștepta participarea unor susținători ai lui Aleksei Navalnîi. Acesta nu este eligibil, întrucât se află în închisoare din ianuarie.

Parchetul a cerut la jumătatea lunii aprilie ca mai multe organizații legate de Aleksei Navalnîi să fie declarate 'extremiste', un calificativ care ar aduce pedepse grele cu închisoarea pentru colaboratorii și susținătorii săi. Navalnîi, el însuși încarcerat, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare în cadrul unui dosar de fraudă datând din 2014, considerat de opoziție și de Occident ca motivat politic.

Cererea Ministerului Public vizează Fondul de luptă împotriva corupției (FBK), cunoscut pentru anchetele sale în care a denunțat stilul de viață opulent și deturnările de fonduri în rândul elitelor ruse, precum și birourile regionale ale opozantului care se ocupă cu organizarea de manifestații și cu activismul electoral.

Acestea din urmă și-au anunțat autodizolvarea luna trecută, după ce au fost incluse la sfârșitul lunii aprilie pe lista organizațiilor 'extremiste și teroriste' de către Serviciul rus pentru informații financiare, listă în care figurează și grupările jihadiste Al-Qaida și Statul Islamic.

Potrivit biroului procurorului, organizațiile lui Navalnîi încearcă să 'creeze condiții de destabilizare a situației sociale și socio-politice' în Rusia 'sub acoperirea sloganurilor liberale'.

Birourile mișcării opozantului și domiciliile colaboratorilor săi au făcut obiectul mai multor percheziții în ultimii ani, iar FBK a fost deja clasificat drept 'agent străin', o titulatură destinată să-l reducă la tăcere, potrivit lui Aleksei Navalnîi.

Cotidianul Kommersant, care citează o sursă din cadrul forțelor de ordine, a afirmat luni că procesul privind extremismul se desfășoară cu ușile închise din cauză că datele personale ale unor membri ai serviciilor de securitate sunt citate în acest dosar.

Ivan Jdanov, un colaborator al lui Navalnîi, care a fugit în străinătate pentru a nu fi închis, a respins această versiune, afirmând pe Twitter că dosarul a fost clasificat drept secret 'pentru ca nimeni să nu poată să vadă absurditatea a ceea ce se petrece'.

În perspectiva alegerilor legislative din septembrie, Kremlinul se pare că nu dorește să lase opoziției nicio șansă, întrucât partidul de guvernământ Rusia Unită este nepopular după ani de stagnare economică și scandaluri repetate de corupție.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) urmează să dezbată marți un proiect de lege care interzice dreptul de a candida pentru oricine care a ocupat o funcție de responsabilitate într-o organizație calificată drept 'extremistă'. Propus de membrii partidului Rusia Unită, textul ar urma să fie adoptat fără dificultăți.

Din punctul de vedere al lui Liubov Sobol, o aliată a lui Navalnîi, care intenționa să se prezinte la alegerile din toamnă, acest text ilustrează faptul că partidul de la putere 'se teme teribil de o concurență onestă'.

Principal opozant rus, cunoscut pentru criticile sale vehemente la adresa regimului lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi spera ca mișcarea sa să participe cu proprii candidați la alegerile legislative din septembrie, iar acolo unde acest lucru nu ar fi fost posibil să recurgă la tehnica sa de 'vot inteligent' pentru a-i sprijini pe candidații cu cele mai multe șanse de a-i învinge pe reprezentanții Kremlinului.

FBK al lui Navalnîi a dat publicității în ianuarie cea mai răsunătoare anchetă a sa, în care îl acuză pe președintele Vladimir Putin că ar beneficiarul unui 'palat' pe țărmul Mării Negre de aproximativ peste 1 miliard de euro. Filmul-anchetă a strâns peste 116 de vizualizări pe YouTube și l-a determinat pe Putin să dezmintă personal informațiile, un fapt destul de rar, notează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău