Rusia, pregătită să revină la tratatul Cer Deschis dacă SUA vor proceda la fel

  • 16 Februarie 2021 18:25
Rusia, pregătită să revină la tratatul Cer Deschis dacă SUA vor proceda la fel

Rusia s-a declarat marți pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităților militare dacă SUA vor proceda într-un mod similar, subliniind totodată că 'nu va aștepta la nesfârșit' o decizie americană, relatează France Presse, citată de Agerpres.

'Lăsăm ușa deschisă. Dar colegii noștri de la Washington și din alte capitale ale NATO trebuie să înțeleagă că nu vom aștepta la nesfârșit', a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

Procedura de retragere din acest tratat angajată de Moscova este încă în curs de desfășurare și va fi dusă la bun sfârșit 'dacă până atunci SUA nu ne vor informa despre voința lor de a reveni la dispozițiile acordului', a afirmat el.

Riabkov nu a precizat cât timp și-a acordat Rusia pentru a-și finaliza retragerea din acest text internațional care permite controlul activităților militare și al instalațiilor strategice de pe teritoriul țărilor semnatare.

Rusia s-a retras anul trecut din Cer Deschis, după abandonarea tratatului de către SUA, la ordinele președintelui Donald Trump, care denunțase și alte acorduri internaționale majore.

Guvernul președintelui Joe Biden a făcut pași în ultimele săptămâni în vederea revenirii la mai multe acorduri. Astfel, Washingtonul a prelungit in extremis în luna ianuarie importantul tratat New START încheiat cu Moscova privind limitarea cantității de armament nuclear.

Tratatul Cer Deschis a intrat în vigoare în 2002, la început cu 35 de țări semnatare, dând fiecăreia dreptul de a efectua zboruri de observare deasupra teritoriului celorlalte state semnatare, în schimbul obligației de a accepta astfel de zboruri deasupra propriului teritoriu cu scopul de a permite controlul activităților militare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău