Ucraina: Rusia pregătește o provocare pentru a atrage Belarus în războiul din Ucraina

  • 24 Noiembrie 2022 16:03
Ucraina: Rusia pregătește o provocare pentru a atrage Belarus în războiul din Ucraina

Rusia pregătește de o manieră iminentă comiterea unui act provocator pe teritoriul belarus pentru a atrage această țară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, a comunicat joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene, transmite Agerpres.

Serviciile secrete ale Federației Ruse pregătesc o provocare pe teritoriul belarus, atenționează comandamentul militar într-un comunicat video publicat pe Facebook și preluat de publicația Ukrainska Pravda.

Rușii ar putea ținti instalații de infrastructură critică, inclusiv centrala nucleară din Ostroveț', situată în nord-vestul Belarus și aproape de granița cu Lituania.

În fața acestei situații, 'forțele armate ale Ucrainei au adresat urgent un mesaj către poporul belarus, cerându-i să împiedice atragerea Republicii Belarus în războiul Rusiei împotriva Ucrainei', precizează sursa citată.

Rusia, apreciază Statul Major General ucrainean, încearcă să atragă Belarusul în războiul său împotriva Ucrainei 'prin orice mijloace', de aceea armata ucraineană lansează un apel către belaruși să ceară conducerii lor 'să respecte art.18 al Constituției Republicii Belarus', ceea ce ar preveni implicarea țării în conflictul din Ucraina.

Armata ucraineană îi îndeamnă pe belaruși să supravegheze 'acțiunile persoanelor suspecte și transportul în apropierea instalațiilor infrastructurii critice, să informeze responsabili ai forțelor de ordine despre aceste lucruri, iar, dacă nu există niciun răspuns din partea liderilor lor, atunci populația din Belarus să informeze comunitatea internațională prin orice mijloace disponibile' cu privire la respectivele provocări.

Ucraina nu consideră țara dumneavoastră (Belarus) drept un inamic, cu atât mai puțin poporul vostru. Nu vom efectua și nu intenționăm să întreprindem niciun fel de acțiuni agresive pe teritoriul Republicii Belarus. Aceasta este poziția oficială a Ucrainei', subliniază Statul Major General al forțelor armate ucrainene în comunicatul său.

Între 10.000 și 15.000 militari belaruși ar fi dispuși să lupte în Ucraina în cazul în care ar fi remunerați în acest scop de Rusia, potrivit estimărilor Statului Major ucrainean, citat de Ukrainska Pravda.

La Minsk, liderul belarus Aleksandr Lukașenko, a cărui realegere în 2020 a fost contestată de o mare parte a populației din Belarus și de Occident, a declarat joi că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să accepte negocieri de pace cu Rusia dacă vrea să evite un număr uriaș de victime și distrugerea completă a Ucrainei, potrivit aceleiași publicații ucrainene.

Belarus este unul dintre principalii aliați ai Rusiei în războiul cu Ucraina, iar cele două țări au efectuat exerciții militare comune, amintește EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău