Rusia pregătește o paradă de „Ziua Victoriei” în Mariupol - oficial local

  • 13 Aprilie 2022 16:55
Rusia pregătește o paradă de „Ziua Victoriei” în Mariupol - oficial local

Rusia pregătește o „paradă de Ziua Victoriei” în Mariupol, oraș aflat sub asediul forțelor ruse încă din primele zile ale invaziei, a declarat Petro Andriușcenko, un consilier al primarului, potrivit BBC.

Consilierul ucrainean spune despre Kostyantyn Ivașcenko, pe care trupele ruse l-au pus la conducere în anumite zone cucerite din Mariupol, că a primit ordin „să elibereze o parte din districtul central al orașului de moloz și trupuri neînsuflețite pentru a se asigura că poate avea loc o paradă pe 9 mai”, scrie DIGI24.

„Judecând întreaga gamă de date, ocupanții plănuiesc să țină un `carnaval al victoriei` în Mariupol în caz că `operațiunea lor specială` este de succes”, a scris Andryușcenko, pe Telegram.

„Vestea bună este că nu există vehicule sau oameni în oraș care să desfășoare astfel de evenimente”, a continuat ucraineanul.

Parada ar coincide cu cea mai mare manifestație publică organizată în Federația Rusă, Ziua Victoriei, care are loc în fiecare an în data de 9 mai pentru a celebra victoria asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

Mariupol, port strategic la Marea Azov, se află sub asediul rușilor de circa șase săptămâni.

Ministerul Apărării rus a afirmat în raportul său de dimineață că 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 de Infanteriști Marini au depus armele și s-au predat. Ministerul Apărării ucrainean a transmis miercuri că „nu are informații” despre presupusa capitulare a pușcașilor marini.

Totodată, consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că, după o „manevră riscantă”, ultimii apărători rămași ai orașului-port asediat Mariupol și-au putut uni forțele, iar acum acționează împreună pentru consolidarea apărării în fața atacurilor soldaților ruși, relatează CNN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău