Rusia | Peste 1.000 de participanți la o manifestație de protest au fost arestați de poliție la Moscova

  • 28 Iulie 2019 08:15
Rusia | Peste 1.000 de participanți la o manifestație de protest au fost arestați de poliție la Moscova

Poliția rusă a arestat sâmbătă peste 1.000 de persoane care au manifestat sâmbătă la Moscova pentru alegeri libere în pofida înăspririi represiunii contra opoziției în ultimele zile, notează AFP.

La mai puțin de o săptămână după un protest fără precedent de la mișcarea de contestare care a însoțit revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012, forțele de ordine nu le-au lăsat de această dată nicio șansă protestatarilor să participe la noua manifestație, neautorizată, în fața primăriei din capitala Rusiei.

Opoziția rusă denunță respingerea a 57 de candidați independenți la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunță dificile pentru candidații ce susțin puterea, într-un context de profunde nemulțumiri sociale.

Potrivit datelor oficiale anunțate de poliția de la Moscova, aproximativ 3.500 de persoane, printre care circa 700 de jurnaliști profesioniști și bloggeri, au fost prezenți sâmbătă la manifestație și "1.074" au fost arestați "pentru infracțiuni diverse".

Organizația neguvernamentală OVD-Info, specializată în urmărirea manifestațiilor, a informat, de asemenea, în jurul orelor 19.00 GMT, că s-au operat peste o mie de arestări.

Mobilizați în număr mare, polițiștii au operat arestări masive în rândul demonstranților, care veneau la orele după-amiezii pe principalul bulevard din Moscova strigând 'Rușine!' și 'Vrem alegeri libere', și i-au respins cu forța spre străduțele din împrejurimi.

Un alt protest, care a început în jurul orelor 16.40 GMT la apelul opoziției într-o piață din centrul Moscovei, a fost rapid dispersat de poliție.

Mai multe arestări au fost violente, numeroși manifestanți fiind răniți mai ales la cap, potrivit corespondenților agenției France Presse.

Domiciliile și sediile de campanie ale mai multor candidați excluși au fost percheziționate înainte, iar miercuri Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui Vladimir Putin, a fost trimis în închisoare pentru 30 de zile, pentru "încălcarea regulilor manifestațiilor".

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, un aliat al președintelui Putin, avertizase că autoritățile vor acționa decisiv împotriva riscului de ''provocări grave''. ''Ordinea în oraș va fi menținută'', a dat el asigurări.

Comitetul de investigații al Rusiei, departamentul pentru anchete al poliției ruse, a deschis deja o anchetă penală cu privire la un miting al opoziției desfășurat în luna iunie care ar fi obstrucționat activitatea comisiei electorale din Rusia.

La protestul de la Moscova desfășurat la finalul săptămânii trecute, care însă fusese autorizat de primărie, au participat peste 20.000 de persoane.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău