Rusia, pe cale de a anunța retragerea din Tratatul ''Cer Deschis'' (Kommersant)

  • 15 Ianuarie 2021 13:18
Rusia, pe cale de a anunța retragerea din Tratatul ''Cer Deschis'' (Kommersant)

Rusia își va anunța în zilele următoare ieșirea din Tratatul "Cer Deschis", un pact care permite survolul reciproc al teritoriilor țărilor semnatare de către avioane de observație neînarmate, a relatat vineri cotidianul economic rus Kommersant, citând surse oficiale anonime, potrivit Reuters și Agerpres.

Rusia se va retrage efectiv din tratat peste șase luni, după ce va trimite notificări celorlalți membri ai pactului cu privire la decizia sa, cu excepția cazului în care se va răzgândi între timp, precizează publicația rusă.

SUA s-au retras oficial în noiembrie din acest tratat de control și verificare a armamentelor, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestuia, ceea ce Moscova a negat.

În contextul retragerii Statelor Unite din acest tratat, Rusia și-a făcut publică preocuparea în legătură cu faptul că Washingtonul ar putea avea acces în continuare la informațiile zborurilor de supraveghere de la aliații săi din NATO rămași în tratat.

Moscova, potrivit Kommersant, a încercat să obțină garanții din partea țărilor semnatare ale Tratatului "Cer Deschis" că nu vor furniza astfel de informații Washingtonului, cerând totodată ca acestea să nu restricționeze zborurile avioanelor de inspecție rusești asupra instalațiilor militare americane din Europa. Până în prezent, Rusia nu a primit niciun fel de asigurare în acest sens, notează același ziar.

Informațiile referitoare la retragerea Rusiei din "Cer Deschis" intervin înaintea învestirii președintelui ales american Joe Biden la 20 ianuarie.

Ultimul tratat major în domeniul controlului armamentelor strategice, New START, între Moscova și Washington, expiră luna viitoare. Joe Biden a declarat că dorește reînnoirea acestuia, dar nu se știe pentru cât timp.

Agenția de presă Interfax nuanțează informațiile Kommersant, citând în pagina sa electronică declarația unui responsabil parlamentar rus.

Situația legată de Tratatul "Cer Deschis" evoluează spre retragerea Rusiei din acesta, deoarece Europa nu a mers până în prezent în întâmpinarea cerințelor Moscovei, iar speranțele revenirii SUA în acest pact nu sunt prea mari, a declarat vineri pentru Interfax Aleksei Cepa, președintele adjunct al Comisiei pentru relații internaționale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

"În opinia mea, dacă situația evoluează tot ca până acum, probabil că vom fi obligați să ne retragem din acest acord", a spus Cepa, fără să indice o dată exactă în acest sens. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău