Rusia | Opozantul Dmitri Gudkov anunță că a fugit în Ucraina

  • 07 Iunie 2021 09:50
Rusia | Opozantul Dmitri Gudkov anunță că a fugit în Ucraina

Opozantul și fost deputat rus Dmitri Gudkov a anunțat duminica aceasta că a părăsit Rusia pentru Ucraina din cauza presiunilor din partea autorităților de la Moscova în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie, notează AFP.

"Mă apropii de Kiev", a scris el într-o postare pe Facebook a cărei autenticitate a confirmat-o pentru AFP, adăugând că surse apropiate Kremlinului i-au spus că, dacă nu părăsește țara, va fi arestat într-un "fals" dosar criminal montat caz împotriva lui.

Dmitri Gudkov, 41 de ani, fusese arestat în această săptămână, ca și un alt opozant de marcă, Andrei Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care trebuia să decoleze spre Polonia.

Fostul deputat a fost reținut sub suspiciunea că nu și-a plătit niște datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidențială în perioada 2015-2017 și risca până la cinci ani de închisoare. Partizanii săi au văzut arestarea lui o formă de pedeapsă pentru dorința de a candida la parlamentare.

El a fost eliberat joi seară fără a fi inculpat - o rară schimbare din partea autorităților ruse. Rudele și prietenii s-au bucurat pentru eliberarea lui, dar au sugerat că nu va fi autorizat să candideze la legislativele din toamnă.

Celălalt adversar, Andrei Pivovarov, se află în continuare în închisoare după o audiere în fața unei instanțe, miercuri, care a ordonat să fie plasat în arest preventiv pentru două luni.

Andrei Pivovarov este fostul director al organizației Open Russia (Rusia Deschisă) fondată de oligarhul în exil și critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski.

La sfârșitul lui mai, Open Russia și-a anunțat autodizolvarea, încetându-și activitățile în Rusia, de teama punerii sub acuzare a membrilor săi.

Detractorii președintelui rus Vladimir Putin au denunțat dorința Kremlinului de a face curățenie înainte de alegerile legislative de la 19 septembrie, într-un moment în care partidul de guvernământ, Rusia Unită, este în declin în sondaje, în pofida popularității lui Vladimir Putin, în fața stagnării economice și a scandalurilor de corupție.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău