Rusia | Opozantul Aleksei Navalnîi a fost eliberat după aproape o lună și jumătate de închisoare

  • 14 Octombrie 2018 11:36
Rusia | Opozantul Aleksei Navalnîi a fost eliberat după aproape o lună și jumătate de închisoare

Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, a fost eliberat duminică din închisoare, unde s-a aflat aproximativ o lună și jumătate, după două condamnări succesive pentru organizarea de manifestații anti-Kremlin, informează AFP și Reuters.

El a părăsit închisoarea în jurul orei 03:20 GMT, a constatat o reporteră France Presse la Moscova.

Opozantul de 42 de ani a început să stea mai mult timp după gratii de când a organizat ample manifestații anti-Kremlin și anticorupție în ultimul an.

La 28 august, el a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pentru o manifestație neautorizată în ianuarie, când i-a îndemnat pe ruși să boicoteze alegerile prezidențiale din 18 martie.

Opozant carismatic și blogger anticorupție, Navalnîi a acuzat autoritățile că l-au trimis la închisoare pentru a-l împiedică să demonstreze, la 9 septembrie, împotriva unui plan guvernamental de reformă a sistemului de pensii, în timp ce aveau loc alegeri locale.

Dar în pofida arestării sale chiar în acea zi, mii de ruși au răspuns la apelul său în toată țara și poliția a procedat la zeci de arestări, în unele cazuri în mod extrem de brutal.

La 24 septembrie, abia ieșit de pe porțile închisorii, Aleksei Navalnîi a fost arestat din nou și condamnat la alte 20 de zile de închisoare pentru că lansase un apel la manifestații împotriva extrem de nepopularei reforme a sistemului de pensii.

Această reformă, care prevede o creștere cu cinci ani a vârstei de pensionare în Rusia, a fost în cele din urmă promulgată de către președintele Vladimir Putin.

Aleksei Navalnîi a devenit principala figură a opoziției ruse de la amplele proteste în 2011 și 2012. Numeroase manifestații, printre cele mai importante organizate recent în Rusia, au avut loc la apelul său, iar retorica sa anticorupție are ecou mai ales în rândul tinerilor care îl urmăresc pe internet.

Navalnîi, care a fost împiedicat să participe la alegerile prezidențiale din martie, fusese deja închis pentru o lună în iunie, după ce organizase proteste împotriva lui Vladimir Putin, înainte ca acesta să-și preia funcția în luna mai pentru un al patrulea mandat, notează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău