Rusia: O jurnalistă, critică la adresa puterii, și-a dat foc în fața clădirii Ministerului de Interne

  • 02 Octombrie 2020 19:53
Rusia: O jurnalistă, critică la adresa puterii, și-a dat foc în fața clădirii Ministerului de Interne

Irina Slavina, redactorul șef al publicației online rusești KozaPress, și-a dat foc vineri în fața sediului regional al Ministerului de Interne rus din Nijni Novgorod (la 400 de km est de Moscova), la o zi după ce apartamentul său fusese percheziționat de poliție, relatează Reuters, Eho Moskvî, Kommersant și portalul rusesc independent Meduza, citând media locale și rețele de social media, preluat de Agerpres.

Jurnalista a murit pe loc din cauza arsurilor, decesul său fiind confirmat de către coordonatorul unei organizații pentru drepturile omului din Rusia 'Pravozașcita Otkrâtki', Aleksei Prianișnikov.

Autoritățile din regiunea Nijni Novgorod au declanșat investigații preliminare după ce trupul unei femei cu arsuri grave a fost descoperit în centrul orașului, a declarat vineri Comitetul de anchetă local într-un comunicat.

Deși numele victimei nu a fost făcut public imediat nici de Comitetul de anchetă, nici de poliție, oamenii au început să depună flori la locul tragediei, iar rudele Irinei Slavina au venit la fața locului, a relatat publicația Nijni Novgorod Online.

Mass-media ruse citează o postare făcută vineri de Irina Slavina în pagina sa de Facebook înainte de gestul său extrem: 'Pentru moartea mea vă rog să dați vina pe Federația Rusă!'

Cu o zi înainte, jurnalista a declarat că poliția a făcut o percheziție la locuința ei în cazul anchetei cu privire la un om de afaceri local, acuzat de activități în beneficiul unei organizații 'nedorite' din cauză că oferea spațiu pentru conferințele și adunările organizate de militanții fundației 'Rusia Deschisă' a lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus, aflat în exil, opozant al lui Vladimir Putin. 'Căutau broșuri, pliante, conturi legate de fundația Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă', a spus ea într-o postare pe Facebook.

În aceeași zi, filiala partidului liberal 'Iabloko' din Nijni Novgorod a comunicat despre percheziții la locuința vicepreședintelui filialei Aleksei Sadomovski și la trei activiști ai societății civile în același dosar.

În 2019, Irina Slavina a fost amendată cu 70.000 de ruble din cauza unui joc de cuvinte într-o postare pe Facebook în legătură cu instalarea unei plăci memoriale a lui Stalin în orașul Șahunia, pe care autoritățile ruse l-au catalogat drept 'obscen'. În același an, jurnalistă a mai încasat o amendă de 20.000 de ruble pentru participarea la o acțiune publică în memoria lui Boris Nemțov, unul dintre liderii opoziției ruse ucis în apropiere de Kremlin în 2015.

În iunie a.c., i-a fost întocmit un dosar pentru difuzare de fake news după ce publicase un material în care afirma că unul dintre liderii Academiei de Sambo din regiune a contractat COVID-19.

'Perchezițiile la domiciliile activiștilor Rusiei Deschise și unor deputați au legătură cu alegerile regionale desfășurate la 13 septembrie. Cred că au înnebunit-o, altfel nu pot să spun. Cu o zi înainte, poliția îi confiscase toate dispozitivele electronice, lucruri personale, carnetele de însemnări, dar la experiența ei ea trebuia să fie pregătită de așa ceva. Se pare că fiecare dintre noi are o limită', a declarat șeful filialei Comitetului împotriva torturii din Nijni Novgorod, Igor Kaliapin, pentru Kommersant.

Jurnalista a remarcat după percheziție: am rămas fără mijloacele cu care să-mi fac muncă, declară directorul executiv al 'Rusiei Deschise', Andrei Pivovarov, afirmând că este convins că aceste percheziții au influențat decizia Slavinei de a se sinucide.

KozaPress, întemeiată de Slavina, este o publicație cunoscută pentru materialele sale critice la adresa puterii locale. Într-unul dintre interviurile din ultimul timp, Irina Slavina menționase pericolele la care se expun jurnaliștii care publică materiale și investigații incomode pentru autoritățile din Rusia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău