Rusia nu poate câștiga războiul său din Ucraina, afirmă secretarul general al ONU

  • 22 Martie 2022 18:58
Rusia nu poate câștiga războiul său din Ucraina, afirmă secretarul general al ONU

Rusia nu poate câștiga războiul său din Ucraina, a afirmat marți secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a cerut negocieri de pace imediate, relatează DPA și Reuters, citate de Agerpres.

''Ucraina nu poate fi cucerită oraș cu oraș, stradă cu stradă, casă cu casă. Există destule oferte pe masă pentru a înceta ostilitățile și a negocia serios - acum", a declarat el la New York.

''Acest război nu poate fi câștigat. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să se mute de pe câmpul de luptă la masa păcii. Continuarea războiului în Ucraina este moral inacceptabilă, politic de nesusținut și militar lipsită de sens'', a subliniat Guterres.

El a cerut încetarea ''războiului absurd'' început prin invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu o lună, avertizând că poporul ucrainean ''trăiește un adevărat coșmar''.

Armata rusă a lansat pe 24 februarie o ofensivă militară de amploare împotriva Ucrainei, invadând această țară din mai multe direcții. Occidentul a reacționat, Uniunea Europeană, SUA și Regatul Unit impunând sancțiuni economice dure contra Moscovei.

Rusia își numește agresiunea sa în Ucraina drept ''operațiune militară specială pentru denazificarea și demilitarizarea'' țării vecine.

Antonio Guterres a spus că aproximativ 10 milioane de ucraineni și-au părăsit căminele și a avertizat că efectele războiului se simt deja la nivel global, ''creșterea masivă a prețurilor la alimente, energie și îngrășăminte amenințând să se transforme într-o criză globală cauzată de foamete''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău