Rusia nu are nicio șansă dacă va depune apel la decizia AMA/WADA, spune președintele RUSADA

  • 09 Decembrie 2019 15:52
Rusia nu are nicio șansă dacă va depune apel la decizia AMA/WADA, spune președintele RUSADA

Rusia, exclusă luni pentru patru ani de la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale de către Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA), nu are ''nicio șansă'' de a câștiga în apel, a declarat pentru AFP șeful Agenției ruse antidoping (RUSADA), Iuri Ganus, preluat de Agerpres.

''Nu există nicio șansă de a câștiga în fața unui tribunal'', a spus Iuri Ganus, Rusia putând face apel la Tribunalul de Srbitraj Sportiv (TAS).

Potrivit lui Ganus, Consiliul de Supraveghere al RUSADA va decide pe 19 decembrie dacă se va înainta apel la decizia AMA/WADA. ''Este o tragedie. Sportivii curați își văd astfel drepturile limitate'', a punctat Ganus.

Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice și de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancționa astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al agenției la finalul ședinței Comitetului Executiv, desfășurată la Lausanne.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegații proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, și nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022.

Comisia de revizuire a conformității (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO și de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenței sportivilor ruși la aceste competiții sub drapel neutru.

Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fișierele sale trimise transmise Agenției Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiție necesară pentru ridicarea sancțiunilor anterioare împotriva Agenției ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituționalizat de dopaj între 2011 și 2015.

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) și PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanșat în urmă cu patru ani.

Decizia adoptată luni de AMA/WADA va putea fi însă contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenția rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum și de orice Federația internațională vizată de această hotărâre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
3
Fri
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău