Rusia monitorizează lansările de rachete din SUA cu ajutorul unui sistem format din patru sateliți

  • 04 Iunie 2020 16:00
Rusia monitorizează lansările de rachete din SUA cu ajutorul unui sistem format din patru sateliți

Rusia a creat din patru sateliți de tip "Tundra" un segment spațial de bază care face parte din Sistemul unificat "Cupola" (EKS) - componentă a Sistemului global de avertizare împotriva atacurilor cu rachete al țării (SPRN) - ce îi permite de acum să monitorizeze nonstop lansările de rachete balistice de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, a declarat joi pentru agenția de presă de stat rusă TASS o sursă din cadrul complexului militar-industrial rusesc, sub rezerva anonimatului.

Odată cu lansarea, la 22 mai, a unui al patrulea satelit de tip 'Tundra' de pe cosmodromul Plesețk (regiunea Arhanghelsk, nordul Rusiei), "sistemul spațial unificat rusesc 'Cupola' (EKS) a ajuns la un ansamblu minim pentru a putea funcționa, permițând astfel monitorizarea oricăror lansări de rachete balistice și ale altor tipuri de rachete în spațiu de pe teritoriul SUA. Sateliții își îndeplinesc misiunea în totalitate pe orbitele lor", a declarat interlocutorul agenției ruse de presă.

Potrivit sursei citate, sateliții "Tundra" sunt "echipați cu o nouă generație de dispozitive optice în infraroșu, care permit detectarea cu mare precizie a lansărilor de rachete". De asemenea, aceste dispozitive "sunt capabile să urmărească traiectoria de zbor a rachetelor balistice și să prevadă automat zonele în care vor cădea ogivele".

Cei patru sateliți "Tundra" din cadrul sistemului "Cupola" se rotesc în jurul Pământului pe orbite eliptice la o altitudine de maximum 35.000 de km deasupra planetei. Orbitele lor sunt înclinate una față de alta, formând un fel de constelație artificială deasupra emisferei nordice.

La 26 septembrie 2019, Ministerul Apărării rus a comunicat că o rachetă Soiuz a plasat pe orbită un satelit cu caracter militar. Mass-media occidentale au scris atunci că "Kosmos-2541" (seria 'Tundra') este al treilea satelit al noului Sistem rusesc unificat spațial (EKS) conceput pentru a avertiza împotriva unui eventual atac cu rachete, notează publicația Vzgliad.

Primii doi sateliți din seria 'Tundra' au fost lansați în 2015 și 2017.

În total, sistemul "Cupola", destinat să înlocuiască vechile sisteme spațiale "Oko" și "Oko-1" care au ieșit din funcțiune, va avea în componența sa nouă sateliți noi, conform TASS. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău