Rusia | Marșuri contra lui Putin și în susținerea lui Nemțov

  • 29 Februarie 2020 13:36
Rusia | Marșuri contra lui Putin și în susținerea lui Nemțov

Sute de susținători ai opoziției ruse s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru a protesta contra reformelor constituționale dorite de președintele Vladimir Putin și în memoria unui opozantului Boris Nemțov, asasinat în urmă cu cinci ani lângă Kremlin, relatează AFP, poitrivit Agerpres.

În capitala rusă, mai multe sute de persoane s-au reunit în debutul manifestației, purtând portrete ale lui Nemțov și pancarte cu citate din acesta sau sloganul 'Nu războiului'.

'Sunt împotriva modificărilor la Constituție. Vreau ca puterea să poată fi schimbată și nu vreau să ignorăm dreptul internațional', a declarat pentru AFP una din participante, Albina Puhova, în vârstă de 54 de ani.

La Sankt-Petersburg, aproape 2.000 de oameni au defilat în centrul orașului până la monumentul dedicat victimelor represiunilor politice.

'Este, de fapt, singura cale de a spune că suntem împotriva a ceea ce se întâmplă în țară și împotriva unui stat polițienesc', a afirmat Galina Zuiko, de 55 de ani.

'Kremlinul va privi câți oameni participă la marșul pentru Nemțov. De aceasta va depinde cu ce nivel de cinism vor continua operațiunea de menținere a lui Putin la putere', a scris marți pe Twitter principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, chemându-și susținătorii să ia parte la manifestație.

Marșul, autorizat, este prima manifestație importantă după ce Putin a anunțat o revizuire a Constituției care va întări prerogativele președintelui și rolul Consiliului de Stat, până acum consultativ.

Asasinarea lui Boris Nemțov în februarie 2015 a provocat o undă de șoc în societatea rusă, ca și în străinătate. Opozantul, un critic virulent al lui Putin, pregătea o anchetă privind implicarea armatei ruse în războiul din estul Ucrainei.

În 2017, cinci bărbați originari din republicile ruse Cecenia și Ingușetia au fost condamnați la pedepse între 11 și 20 de închisoare pentru asasinarea sa, dar Uniunea Europeană și Aleksei Navalîi au cerut autoritățile ruse să redeschidă ancheta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău