Rusia mai încasează o lovitură în Marea Neagră. Nava Pavel Derzhavin a sărit inopinat în aer în Crimeea ocupată

  • 12 Octombrie 2023 13:20
Rusia mai încasează o lovitură în Marea Neagră. Nava Pavel Derzhavin a sărit inopinat în aer în Crimeea ocupată

Ucrainenii anunță că o navă din cadrul clasei Proiect 22160, pe hârtie nave de patruale, dar considerate corvete, a sărit în aer în Sevastopol, Crimeea. E vorba de nava Pavel Derzhavin.

Anunțul a fost făcut de către un oficial ucrainean, preluat de presa din Ucraina. Citat de Dumskaya și Focus, Anton Gerashenko, consilier al Ministrului Afacerilor Interne de la Kiev, a anunțat că nava rusă Pavel Derzhavin a făcut „bum” în Sevastopol, scrie Defense Romania.

De precizat că până în prezent nu există o confirmare oficială din partea Armatei Ucrainei, anunțul fiind făcut însă totuși de un oficial de la Kiev. Totodată, pe canalele de ruse informația nu apare.

„Nu este încă clar ce s-a întâmplat. Fie o lovitură de rachetă, fie o lovitură a unei drone aeriene sau maritime. Sau fie pur și simplu cineva și-a aprins o țigară”, a precizat ironic oficialul ucrainean.

Nava e una nouă. Construcția ei a început în 2016 la șantierul naval Zelenodolsk și a fost finalizată la Kerci, potrivit presei ucrainene,

Ea a intrat în serviciul Flotei Ruse de la Marea Neagră în 2020.

Flota rusă din Marea Neagră are în înzestrare patru nave din proiectul 22160: Vasily Bikov, Dmitriy Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov. Acest tip de navă are un deplasament de până la 1.700 de tone și este dotată cu până la opt rachete Kalibr.

Atacul a venit la o zi după ce în noaptea de 13 septembrie Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. E vorba de submarinul Rostov pe Don și nava de asalt amfibiu Minsk.

Atacul a fost cea mai mare lovitură încasată de Flota Rusă, depașind ca pagube scufundarea crucișătorului Moskva. 

Ministerului rus al Apărării, a recunoscut atacul de noapte, efectuat de Forțele Armate ale Ucrainei cu zece rachete de croazieră împotriva uzinei de reparații navale din Sevastopol, dar nu și pagubele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău