Rusia limitează prin lege accesul mass-media la alegerile prezidențiale
-
25 Octombrie 2023 19:59
Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat miercuri o lege care restrânge accesul mass-media la alegerile prezidențiale din martie 2024, la care se așteaptă ca actualul președinte rus Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat, relatează Agerpres, care citează EFE.
Conform noii legi, la reuniunile comisiilor electorale vor putea fi acreditați doar jurnaliștii care au contracte de muncă cu instituțiile de presă corespunzătoare, ceea ce îi exclude pe liber profesioniști și pe reporterii independenți, scrie Defense Romania.
Totodată, numai jurnaliștii autorizați prin legislația în vigoare pot face fotografii și înregistrări video în secțiile de votare, cu condiția ca aceasta să nu influențeze nici votul secret și nici exprimarea voinței populare.
În cazul garnizoanelor militare unde sunt instalate urne, mass-media trebuie să-și coordoneze înregistrările cu comandanții unităților menționate.
În plus, potrivit documentului, site-urile al căror acces este restricționat de către autoritatea rusă de reglementare a mass-media (Roskomnadzor) nu pot fi folosite pentru desfășurarea propagandei electorale, adică toată presa independentă.
Potrivit opozanților Kremlinului, aceste măsuri vor limita drastic acoperirea independentă a alegerilor de către mass-media.
Redactorul-șef al publicației "Novaia Gazeta" , Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a estimat că peste 300 de instituții media au fost închise de autorități, majoritatea de la începutul războiului cu Ucraina în urmă cu 20 de luni.
Acum o lună, Putin a asigurat că nu va face publică decizia sa definitivă cu privire la înaintarea candidaturii sale până când Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va anunța până la sfârșitul anului data exactă a alegerilor prezidențiale.
Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a declarat săptămâna aceasta că data alegerilor prezidențiale ar putea fi stabilită la mijlocul lunii decembrie.
Comisia electorală de la Moscova a anunțat deja că zeci de milioane de ruși vor putea vota electronic la alegerile prezidențiale, un instrument fraudulos în opinia opoziției extraparlamentare.
După controversata reformă constituțională din 2020, Putin ar putea rămâne la Kremlin pentru încă două mandate prezidențiale de câte șase ani fiecare, până în 2036.
La jumătatea lunii august, justiția rusă a ordonat arestarea șefului principalului observator independent al alegerilor din țară, Golos, în încercarea de a împiedica organizația să monitorizeze alegerile prezidențiale din 2024.