Rusia | Legislatorii au aprobat noi sancţiuni pentru insultarea autorităţilor online sau difuzarea de ştiri false

  • 13 Martie 17:10
Rusia | Legislatorii au aprobat noi sancţiuni pentru insultarea autorităţilor online sau difuzarea de ştiri false

Legislatorii ruşi au aprobat miercuri noi sancţiuni pentru cei care insultă autorităţile online sau difuzează ştiri false, sfidând astfel criticile în sensul că astfel de măsuri ar putea deschide calea spre cenzurarea directă a criticilor de către stat, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Proiectele respective, care mai au nevoie acum doar de semnătura preşedintelui Vladimir Putin pentru a deveni lege, au fost votate de o largă majoritate a membrilor Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului), la câteva zile după ce mii de oameni au protestat pe străzile Moscovei, dar şi în alte oraşe împotriva înăspririi restricţiilor în ce priveşte internetul.

Conform primului proiect de lege, "desconsiderarea flagrantă" pe internet a statului, autorităţilor, drapelului sau Constituţiei ruse se pedepseşte cu amenzi de până la 100.000 de ruble (circa 1500 dolari), iar repetarea acestor gesturi îl poate trimite pe "făptaş" la închisoare până la 15 zile.

Al doilea proiect prevede că autorităţile pot bloca site-uri dacă acestea nu dau curs solicitărilor de a elimina informaţii considerate inexacte de către autorităţi, iar cei care difuzează online informaţii false care duc la o "încălcare în masă a ordinii publice" ar urma să plătească amenzi de până la 400.000 de ruble (6100 dolari).

Deputatul Andrei Klişas, din partidul Rusia Unită al preşedintelui Putin şi unul dintre iniţiatorii noilor măsuri, a explicat că informaţiile false vehiculate după incendiul de anul trecut de la un mall din Siberia a ilustrat necesitatea combaterii fenomenului "fake news". În schimb, Consiliul pentru Societate Civilă şi Drepturile Omului din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, precum şi un grup format din peste o sută de scriitori, poeţi, jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului au îndemnat Consiliul Federaţiei să respingă aceste prevederi.

În ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că "această sferă a ştirilor false, insultelor şi aşa mai departe este sever reglementată în numeroase ţări din lume, inclusiv din Europa şi deci este fireşte necesar să se facă acest lucru şi în Rusia". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
16,06 °C
cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12 °C
Thu
11 °C
Fri
11 °C
Sat
9 °C
Sun
11 °C

Curs oficial BNM 17 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6016 -0.0979
USD 17.7526 -0.0075
RON 4.1404 -0.0196
UAH 0.7171 0.0011
RUB 0.2769 0.0005
Arhivă Radio Chișinău