Rusia lansează un atac asupra Kievului cu câteva ore înainte de deschiderea summitului NATO de la Vilnius

  • 11 Iulie 2023 09:51
Rusia lansează un atac asupra Kievului cu câteva ore înainte de deschiderea summitului NATO de la Vilnius

Rusia a lansat în noaptea de luni spre marți un atac masiv cu drone kamikaze asupra Kievului, a anunțat armata ucraineană, cu doar câteva ore înainte de deschiderea unui summit crucial al NATO la Vilnius (în Lituania), care urmează să se concentreze asupra sprijinului pentru Ucraina și amenințările în materie de securitate din partea Moscovei, potrivit AFP și Reuters.

"Inamicul a atacat din aer Kievul pentru a doua oară" în această lună, a indicat Serhii Popko, șeful administrației militare a Kievului într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Popko a declarat că sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât toate dronele Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia înainte ca acestea să-și atingă ținta, subliniind că atacul a provocat pagube minore.

Dronele au fost lansate din direcția sudică, probabil dinspre regiunea rusă Krasnodar, potrivit administrației militare a Kievului, fără a preciza numărul exact al dronelor doborâte.

La rândul său, Ministerul de Interne ucrainean a indicat că fragmente de drone au fost localizate în regiunea Kievului, notând că ferestre și dependințe ale unor reședințe particulare au fost avariate.

Relativ ferită de la începutul anului, capitala ucraineană a fost ținta unor raiduri aeriene nocturne frecvente în luna mai.

Într-o precizare ulterioară, forțele aeriene ucrainene au menționat că au fost doborâte 26 din cele 28 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia în cursul nopții trecute asupra Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

"În dimineața zilei de 11 iulie, ocupanții ruși au atacat Ucraina dinspre direcția sud-est (Primorsk-Ahtarsk, regiunea Krasnodar) cu drone kamikaze de tipul Shahed-136/131. În total, 28 de drone kamikaze au fost lansate... Au fost doborâte 26 de UAV-uri de atac și o dronă de recunoaștere de tip Zala", precizează forțele aeriene ucrainene în comunicatul lor.

Alertele de raid aerian au răsunat în regiunea Kievului timp de o oră, în timp ce în unele zone din estul Ucrainei acestea au fost auzite un timp mai îndelungat, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Martori din Kiev au declarat pentru Reuters că au auzit explozii asemănătoare cu zgomotul făcut de sistemele de apărare antiaeriană atunci când interceptează ținte în timpul raidului aerian.

Orașul-port Odesa, în sudul Ucrainei, a fost de asemenea ținta unui atac cu drone în cursul nopții trecute, a indicat Serghii Bratciuk, un responsabil al administrație locale, limitându-se să spună că apărarea antiaeriană a fost activată, fără alte precizări.

Sirenele au răsunat la primele ore ale dimineții de marți în regiunile Mikolaiv, Herson, Kirovograd (sud), Poltava (centru), Sumî și Harkov (nord-est).

Summitul NATO, care se desfășoară marți și miercuri la Vilnius, va fi dominat de tema repercusiunilor invaziei Rusiei în Ucraina, liderii țărilor membre ale Alianței urmând să aprobe primele planuri globale ale organizației de la încheierea Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Moscovei.

Rusia a reproșat Alianței Nord-Atlantice și principalei sale puteri, SUA, sprijinul acordat Ucrainei și a avertizat că posibila aderare a Kievului la NATO va provoca o reacție "clară și fermă".

Invazia rusă în statul vecin, care a intrat marți în cea de-a 503-a zi și al cărei sfârșit nu se întrevede, a dus la moartea a mii de oameni, la strămutări de ordinul milioanelor de persoane și la transformarea în ruine a multor orașe și sate din estul și sudul Ucrainei, notează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este așteptat să participe la summitul NATO de la Vilnius, a solicitat "un semnal clar" din partea Occidentului cu privire la perspectivele de aderare ale țării sale la alianța nord-atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău