Rusia: Justiția îi condamnă la pedepse grele pe unii manifestanți și relaxează acuzațiile împotriva altora

  • 03 Septembrie 2019 16:44
Rusia: Justiția îi condamnă la pedepse grele pe unii manifestanți și relaxează acuzațiile împotriva altora

Justiția rusă a pronunțat marți primele condamnări grele împotriva unor manifestanți pentru 'violențe' asupra poliției, relaxând în același timp acuzațiile împotriva altora, după o serie de acțiuni de protest care se desfășoară la Moscova de la mijlocul lunii iulie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Bloggerul Vladislav Sinița a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru 'incitare la ură' pentru o postare pe Twitter în care sugera atacarea copiilor unor polițiști după reprimarea unei manifestații.

Alți doi manifestanți, Ivan Podkopaiev și Danila Begleț, au fost condamnați de asemenea la trei ani și, respectiv, doi ani de închisoare pentru 'violențe': unul pentru că a aruncat cu gaze lacrimogene spre polițiști, altul pentru că a lovit un polițist. Cei doi au pledat vinovat.

Alte zece persoane sunt urmărite penal pentru 'tulburări masive' sau 'violențe împotriva forțelor de ordine' și riscă pedepse grele.

Într-un recul surprinzător, în paralel, anchetatorii au relaxat acuzațiile greve împotriva altor cinci persoane, recalificându-le în infracțiuni administrative, pasibile de amenzi sau de perioade scurte de detenție.

Comitetul de Anchetă a anunțat într-un comunicat că "a concluzionat că nu există nicio faptă penală în acțiunile" a cinci acuzați, printre care și Daniil Konon, un student inginer la prestigiosul Institut Bauman din Moscova, fost cadet al armatei care a participat la parade în Piața Roșie.

Un alt inculpat care a scăpat de acuzații este Valeri Kostenko, membru al partidului de opoziție Iabloko. Ceilalți trei sunt regizorul Dmitri Vassiliev, militantul Vladislav Barabanov și Serghei Abanicev, acuzat că a aruncat cu o doză într-un polițist.

Mai mulți reprezentanți ai opoziției, printre care și un reputat jurnalist, riscă de asemenea amenzi sau scurte pedepse cu închisoarea pentru organizarea celor mai recente manifestații - proteste împotriva excluderii unor candidați independenți la alegerile pentru Parlamentul de la Moscova, prevăzute pentru 8 septembrie.

Procesele împotriva opoziției și susținătorilor săi s-au înmulți în ultimele două luni, în contextul reprimării celei mai mari mișcări de contestare de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012.

Majoritatea manifestațiilor, neautorizate de autorități, au fost reprimate sever de poliție, care a făcut aproape 2.700 de arestări. Cea mai recentă manifestație, un marș în centrul Moscovei, s-a derulat totuși într-o atmosferă de calm și fără nicio reținere.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău