Rusia își modernizează forțele din Marea Neagră ca răspuns la consolidarea prezenței NATO

  • 19 Aprilie 2019 18:59
Rusia își modernizează forțele din Marea Neagră ca răspuns la consolidarea prezenței NATO

Rusia efectuează modernizarea forțelor sale din Marea Neagră ținând cont de apropierea infrastructurii NATO de țărmurile sale, corespunzător cu nevoile sale reale de securitate, a declarat vineri într-un interviu acordat agenției de presă oficiale TASS ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grușko, relatează Agerpres.

'Evident, ne modernizăm forțele și echipamentele, ținând seama de faptul că infrastructura NATO se apropie de țărmurile noastre, dar toate aceste întăriri ale noastre sunt absolut adecvate și corespunzătoare nevoilor reale în materie de securitate', a afirmat el.

Grușko a adăugat că Rusia urmărește atent proiectele de infrastructură ale Alianței Nord-Atlantice implementate în România și Bulgaria, precum și tentativele țărilor NATO de a crea puncte de sprijin acolo și de a desfășura forțe suplimentare.

'Vom răspunde la toate acestea conform viziunii noastre despre ceea ce trebuie făcut pentru a ne asigura în mod fiabil interesele de apărare și securitate', a spus în continuare oficialul diplomatic rus. 'Nu există nicio îndoială că acest lucru se va face', a adăugat Aleksandr Grușko.

Oficialul rus susține că Alianța Nord-Atlantică încearcă să demonizeze activitatea militară a Rusiei la Marea Neagră. 'În ansamblu, nimic nu s-a schimbat. Așa cum de 200 de ani Flota Rusiei se află în Crimeea (portul Sevastopol), ea stă în continuare acolo și se afla tot acolo și atunci când Crimeea era ucraineană, între altele. Iar flota nu este compusă doar din nave - de suprafață sau submarine -, ea cuprinde de asemenea infanteria marină, apărarea de coastă și o componentă aeriană foarte puternică', a afirmat el.

'În acest sens, calitatea prezenței noastre militare în Marea Neagră nu s-a schimbat deloc', mai susține Aleksandr Grușko, deși Moscova a anunțat în repetate rânduri după anexarea Crimeii în 2014 că a întreprins diferite eforturi pentru consolidarea capacităților sale în peninsulă, inclusiv instalarea de sisteme defensive de rachete sol-aer S-400.

Statele membre NATO au aprobat în luna aprilie un pachet de măsuri destinat consolidării prezenței Alianței în Marea Neagră, printr-o creștere a numărului de exerciții militare și monitorizarea situației în zonă, amintește TASS.

În luna martie, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksandr Moiseev, a declarat că flota va fi completată în 2019 cu 13 nave și vase diferite, astfel încât ponderea echipamentului nou va fi de până la 70% până la sfârșitul anului în curs.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău