Rusia introduce "supravegherea predictivă"

  • 26 Mai 2022 15:59
Rusia introduce

LA. Mints Radio Engineering Institute și Nidaar, Rti Systems sunt două companii din Moscova din sectorul tehnologiei controlate de Rti System, un furnizor major al ministrului rus al apărării, atribuibile la rândul lor, potrivit Forbes, grupului Sistema, fondat de oligarhul Vladimir Evtușenko.

Conform rapoartelor de miercuri ale Agenției de stat ruse TASS, cele două companii au dezvoltat un sistem integrat de supraveghere deosebit de puternic și invaziv.

"Am făcut progrese mari în implementarea identificării persoanelor. Am dezvoltat instrumente pentru a profila oamenii pe baza activităților lor online pe platforme precum TikTok, YouTube, VKontakte, Yandex și Facebook. Sistemul permite crearea de profiluri individuale și evaluarea nivelul de amenințare pentru alte persoane pe baza unei combinații de mai mulți factori", explică pentru agenția Tass, CEO-ul Yuri Anoshko.
 

Pe langă mecanismul de profilare, sistemul prevede posibilitatea examinării trecătorilor și printr-un software de interpretare a mersului și micro-expresiilor faciale și de identificare a obiectelor periculoase și a substanțelor interzise.

"Poate identifica în mod fiabil și prompt potențialele amenințări la adresa societății", scrie Tass, adăugând că forțele de poliție ruse au comandat deja sistemul de supraveghere, de care ar fi interesate chiar și companiile private, sugerând adoptarea lui în aeroporturi, gări, stadioane și alte locuri aglomerate.


Toate acestea seamănă foarte mult cu multe opere de science-fiction distopică, cum ar fi serialul de acum câțiva ani Person of Interest, însă în realitate sunt tehnologii unice disponibile și în Occident, și nu doar.

Dacă nu au fost încă utilizate într-un mod integrat și omniprezent pentru supravegherea predictivă, așa cum se pare că se va întâmpla foarte curând în Rusia, aceast lucru se datorează obstacolelor puse de autorităților naționale și transnaționale, care militează pentru protecția vieții private.

În China, mai multe anchete jurnalistice internaționale au documentat adoptarea de către guvern a unui sistem de supraveghere tehnologică similar cu cel anunțat astăzi în Rusia.

Potrivit Washington Post, în noiembrie anul trecut, Israelul ar fi folosi un sistem similar pentru a monitoriza palestinienii din Cisiordania.

Sursa: www.rainews.it/RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău