Rusia | Incident cu o rachetă balistică intercontinentală în timpul lansărillor supervizate de Putin

  • 21 Octombrie 2019 15:14
Rusia | Incident cu o rachetă balistică intercontinentală în timpul lansărillor supervizate de Putin

Un incident cu o rachetă s-a produs săptămâna trecută în cursul unor exerciții strategice de comandament și stat major 'Grom-19' ale forțelor Rusiei, a căror etapă finală a fost supervizată joi de însuși președintele rus Vladimir Putin, informează luni cotidianul economic rusesc Vedomosti în pagina sa electronică, citând două surse apropiate Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit Agerpres.

Submarinul nuclear rusesc K-44 'Riazan', care face parte din Divizia 28-a de submarine a Flotei Rusiei din Pacific, a lansat la 17 octombrie o singură rachetă balistică intercontinentală de tipul R-29R asupra unei ținte situate pe poligonul 'Cija' (Marele Nord rus) și nu două, așa cum a anunțat Evgheni Ilin, șeful interimar al Direcției principale pentru cooperare internațională din cadrul Ministerului Apărării.

A doua rachetă de același tip nu a mai putut fi lansată, submarinul întorcându-se la bază cu ea la bord, potrivit Vedomosti.

Ministerul Apărării anunțase joi că submarine ale flotei ruse au lansat rachete balistice din Marea Barents, în Arctica, și din Marea Ohoțk, în Extremul Orient rus. 'Toate rachetele și-au atins țintele", a dat asigurări ministerul, citat joi seara de AFP.

Deși R-29R, de concepție sovietică, este considerată o rachetă învechită, nu ea ar fi fost problema, ci unele mecanisme din sistemul de lansare al submarinului, care este la fel de uzat moral și tehnic, conform surselor citate de Vedomosti.

O comisie de anchetă, din componența căreia fac parte reprezentanți ai comandamentului Flotei ruse din Pacific, ai Statului Major al marinei ruse și experți din industria de apărare, a fost creată ad-hoc pentru a elucida cauzele pentru care racheta nu a putut fi lansată.

La solicitarea 'Vedomosti' în legătură cu acest incident, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns vineri.

Submarinul 'Riazan' este ultimul submersibil de acest tip aflat încă în serviciu, după ce a fost dat în exploatare în 1977.

Potrivit ziarului citat, nici racheta balistică R-29R a cărei lansare a eșuat nu este una nouă, fiind în serviciu de 40 de ani. Lansarea de săptămâna trecută era destinată să demonstreze conducerii de la Moscova că durata de viață a acesteia poate fi prelungită.

Deși se laudă cu un arsenal strategic de ultima oră, autoritățile ruse se bazează în cea mare parte pe vechiul armament, moștenit din epoca sovietică, acesta fiind în prezent adaptat și îmbunătățit, conform experților militari independenți de la Moscova.

Conform mass-media ruse, la manevrele de săptămâna trecută au participat 12.000 de militari și au fost lansate 16 rachete balistice și de croazieră de triada nucleară rusă la sol, în aer și pe mare.

În cadrul acestor manevre, conducerea militară rusă planificase să verifice nivelul de coordonare în utilizarea forțelor nucleare strategice, conform Vedomosti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău