Rusia, în fața unei alegeri dificile, după ce SUA i-a blocat plata a 600 de milioane de dolari către deținătorii de obligațiuni. Una dintre variantele Moscovei este intrarea în incapacitate de plată

  • 05 Aprilie 2022 09:35
Rusia, în fața unei alegeri dificile, după ce SUA i-a blocat plata a 600 de milioane de dolari către deținătorii de obligațiuni. Una dintre variantele Moscovei este intrarea în incapacitate de plată

Statele Unite au împiedicat luni Moscova să plătească peste 600 de milioane de dolari din rezervele deținute la băncile americane către deținătorii de obligațiuni suverane ruse, o măsură menită să crească presiunea asupra Kremlinului și să-i secătuiască rezervele de dolari americani, transmite Reuters.

În conformitate cu sancțiunile instituite după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, rezervele valutare deținute de banca centrală rusă la instituțiile financiare americane au fost înghețate. Dar Trezoreria SUA a permis guvernului rus să folosească aceste fonduri pentru a efectua plăți de cupoane pentru datoria suverană denominată în dolari, de la caz la caz.

Luni, când cele mai mari plăți au ajuns la termen, inclusiv o plată de 552,4 milioane de dolari a principalului unei obligațiuni care ajungea la scadență, guvernul SUA a decis să întrerupă accesul Moscovei la fondurile înghețate, potrivit unui purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

O plată a cuponului de 84 de milioane de dolari a fost, de asemenea, scadentă luni pentru o obligațiune suverană în dolari din 2042.

Măsura a fost menită să forțeze Moscova să ia decizia dificilă de a folosi dolarii la care are acces fie pentru plata datoriei, fie pentru alte scopuri, inclusiv pentru a-și susține efortul de război, a declarat purtătorul de cuvânt.

Spectrul intrării în incapacitate de plată devine tot mai real

Rusia se va confrunta cu o incapacitate de plată istorică dacă va alege să nu plătească serviciul datoriei. "Rusia trebuie să aleagă între a goli rezervele valoroase de dolari rămase și a folosi veniturile pe care le are și intrarea în incapacitate de plată", a declarat oficialul trezoreriei americane.

JPMorgan Chase, care a procesat până acum plățile în calitate de bancă corespondentă, a fost oprită de Trezorerie, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Banca corespondentă procesează plățile cupoanelor din Rusia, trimițându-le agentului de plată pentru a le distribui deținătorilor de obligațiuni din străinătate. Țara plătitoare are la dispoziție o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plata, a precizat sursa.

Presiunea crescută vine în contextul în care Statele Unite și Europa plănuiesc noi sancțiuni în această săptămână pentru a pedepsi Moscova din cauza uciderilor de civili din Ucraina.

Rusia are emise obligațiuni de 40 de miliarde de dolari

Rusia, care are în total 15 obligațiuni internaționale în circulație cu o valoare nominală de aproximativ 40 de miliarde de dolari, a reușit să evite până acum intrarea în incapacitate de plată a datoriei sale internaționale, în ciuda sancțiunilor occidentale fără precedent. Dar sarcina devine din ce în ce mai dificilă.

Rusia a primit anterior permisiunea de a efectua o plată a cuponului de 447 de milioane de dolari pentru o obligațiune suverană în dolari pe 2030, scadentă joia trecută, cel puțin a cincea plată de acest fel de la începutul războiului.

Dacă Rusia nu reușește să facă niciuna dintre plățile viitoare ale obligațiunilor sale în termenele prestabilite sau dacă plătește în ruble acolo unde sunt specificați dolari, euro sau o altă monedă, acest lucru va constitui o incapacitate de plată.

În timp ce Rusia nu poate accesa piețele internaționale de împrumut din cauza sancțiunilor Occidentului, o incapacitate de plată i-ar interzice accesul la aceste piețe până când creditorii vor fi plătiți în totalitate și până când vor fi soluționate toate cazurile juridice care decurg din incapacitatea de plată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău