Rusia fură Marea Azov: un proiect depus în Duma de Stat o declară mare internă

  • 05 Decembrie 2023 17:02
Rusia fură Marea Azov: un proiect depus în Duma de Stat o declară mare internă

O comisie parlamentară a trimis marți în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca mare internă a Rusiei, relatează Agerpres

"În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, față de care principiile dreptului internațional vor înceta să se aplice", a declarat pentru agenția oficială de presă RIA Novosti Mihail Șeremet, deputat în camera inferioară din partea Crimeii (anexate).

El a declarat că "Ucraina pierde statutul de țară riverană Mării Azov".

De facto, Marea Azov, împărțită anterior de Rusia și Ucraina, a devenit o mare internă a Federației Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk (est), Herson și Zaporojie (sud) în septembrie 2022.

Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus, afirmând că "vom face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege până la sfârșitul anului", a mai spus el.

În iunie, președintele rus Vladimir Putin a denunțat acordul cu Ucraina privind cooperarea și utilizarea reciprocă a Mării Azov și a strâmtorii Kerci, după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele camere ale parlamentului federal rus - Duma de Stat și Consiliul Federației (camera superioară).

Acordul denunțat a fost semnat de ambele țări la 24 decembrie 2003 și ratificat de Rusia în 2004.

La rândul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunțat acest acord pe 24 februarie a.c..

În cadrul contraofensivei din vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc și Crimeea și pentru a deschide o ieșire la Marea Azov.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat marți că Moscova rămâne deschisă negocierilor pentru reglementarea situației în Ucraina, dar a subliniat că pentru Rusia este important să-și atingă obiectivele stabilite în cadrul campaniei militare, relatează EFE și TASS.

"Președintele (rus Vladimir) Putin a declarat în repetate rânduri că, pentru noi, important este să ne atingem obiectivele", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru canalul de televiziune RTVI.

Atunci când a lansat campania militară în Ucraina, la 24 februarie 2022, președintele rus a declarat că obiectivele sale sunt "demilitarizarea" și "denazificarea" țării vecine.

Peskov a declarat că, "desigur", Rusia ar prefera să-și atingă obiectivele prin "mijloace politico-diplomatice". "De aceea ne menținem disponibilitatea de a negocia", a spus el, susținând că procesul de negocieri a fost întrerupt de partea ucraineană.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret care interzice negocierile cu Rusia atât timp cât Putin se află la conducerea Rusiei.

Zelenski a emis acest decret la câteva zile după ce Moscova a anexat cele patru regiuni ucrainene în septembrie 2023, pe lângă Crimeea, anexată în 2014

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău