Rusia | FSB-ul vrea să-l aresteze pe fondatorul The Insider, cunoscut pentru anchetele sale asupra puterii

  • 30 Septembrie 2021 20:20
Rusia | FSB-ul vrea să-l aresteze pe fondatorul The Insider,  cunoscut pentru anchetele sale asupra puterii

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, ex-KGB) și-a exprimat joi intenția de a-l aresta pe fondatorul și redactorul-șef al site-ului de investigații The Insider, Roman Dobrohotov, acuzat că a fugit 'ilegal' din țară, relatează AFP și Meduza.io.

Potrivit FSB, în sarcina căruia intră și controlul frontierelor ruse, Roman Dobrohotov a trecut în Ucraina în noaptea de 31 iulie spre 1 august 2021 dinspre localitatea de frontieră Koleșciatovka, în regiunea Voronej (Rusia).

'El a trecut în secret pe jos pe teritoriul ucrainean, ocolind punctele de control instalate', a indicat FSB, citat de agenția de presă rusă oficială RIA Novosti.

În luna iulie, percheziții au avut loc la domiciliul lui Roman Dobrohotov și la cel al părinților săi într-un caz de 'defăimare'. Poliția i-a confiscat atunci pașaportul, pentru a-l împiedica să călătorească.

'Este prevăzut să-l includem pe lista persoanelor date în căutare în vederea arestării sale și ca urmare a procedurilor penale împotriva sa', a adăugat FSB.

Joi dimineață, au avut loc percheziții la domiciliul lui Roman Dobrohotov, unde se afla soția și copiii săi, precum și în apartamentul părinților săi, potrivit serviciilor de securitate ruse.

'Perchezițiile au loc în baza acuzațiilor de 'trecere ilegală a frontierei'. Din nou, ei au confiscat toate telefoanele și calculatoarele. Acum o să-i ducă pe ai mei la interogatoriu', a scris jurnalistul de 38 de ani într-o postare pe Twitter.

The Insider, site-ul lui Dobrohotov, a fost declarat 'agent străin' în iulie de către justiția rusă, un calificativ controversat care presupune proceduri birocratice greoaie și obligă ca acest statut să fie menționat în orice material publicat.

Cunoscut pentru anchetele sale asupra puterii, The Insider a făcut în special dezvăluiri documentate despre presupusele otrăviri ale opozanților ruși Aleksei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza și scriitorul Dmitri Bîkov.

Roman Dobrohotov participă de mult timp la mișcarea de opoziție și de apărare a drepturilor omului în Rusia.

The Insider a colaborat în special cu Bellingcat, un grup media internațional de investigații, la anchetele despre doborârea avionului Boeing 777, aparținând liniilor aeriene malaeziene, în 2014 în Donbas cu un sistem mobil de rachete sol-aer BUK, adus din Rusia în zona controlată de separatiștii proruși în estul Ucrainei, și la investigația despre otrăvirea lui Navalnîi în august 2020 în Siberia.

Autoritățile ruse și-au amplificat presiunea asupra media independente și a opoziției în ultimele luni, calificând majoritatea dintre ele, inclusiv jurnaliști, drept 'agenți străini'. Acest val de represiune vizează de asemenea opoziția și organizații neguvernamentale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău