Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor militari din UE

  • 07 Septembrie 2022 15:40
Rusia extinde sancțiunile împotriva responsabililor militari din UE

Rusia a declarat miercuri că impune sancțiuni pentru un număr mai mare de responsabili ai Uniunii Europene ca răspuns la ceea ce Moscova afirmă că este o politică „antirusească neprietenoasă" a Occidentului, relatează Reuters, citând un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit MAE rus, Rusia interzice intrarea pe teritoriul său pentru un număr de lideri militari europeni, înalte personalități din domeniul securității și reprezentanți ai companiilor de armament, fără să menționeze vreun nume.

Anterior, vorbind la Forumul Economic Estic din Vladivostok, în Extremul Orient, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că se opune unui răspuns simetric al Moscovei prin limitarea acordării de vize pentru cetățenii UE în Rusia, ca răspuns la decizia Uniunii Europene de a restricționa eliberarea de vize pentru rușii care vor să călătorească în UE, relatează EFE.

"Nu vom permite nimănui să ne impună vreun tip de decizie (...). Nu trebuie să facem nimic care să contravină intereselor noastre", a declarat Putin.

Putin a spus în glumă că șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-ar putea supăra pe el, pentru că „Ministerul de Externe răspunde mereu simetric", calificând drept „scuipat" decizia europeană de a restricționa eliberarea de vize pentru ruși, transmite AGERPRES.

„Suntem interesați ca tinerii să vină să studieze aici. De ce să îi blochezi? Suntem interesați ca firmele să vină și să lucreze aici, în pofida tuturor restricțiilor", a explicat el.

Potrivit lui Putin, „sunt mulți oameni de afaceri care iubesc Rusia, care vizitează țara și vor să lucreze aici".

Comisia Europeană a aprobat cu o zi în urmă suspendarea acordului de facilitare a vizelor cu Rusia ca sancțiune pentru războiul declanșat de Moscova în Ucraina, astfel încât cetățenii ruși să se confrunte cu restricții mai mari la intrarea pe teritoriul blocului comunitar.

Suspendarea acordului nu înseamnă interzicerea intrării în UE pentru cetățenii ruși, dar îi obligă să prezinte mai multe documente pentru obținerea vizei și să plătească mai mult pentru aceasta, de la 35 de euro, în prezent, la 80 de euro.

Procesul de obținere a permisului de intrare "'va fi mai dificil, va fi mai îndelungat și, în consecință, numărul de noi vize va fi redus substanțial", a asigurat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Pe de altă parte, Putin a declarat că Rusia nu a desfășurat echipament militar la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut crearea unei zone demilitarizate acolo, potrivit AFP.

Într-un raport publicat marți, "AIEA scrie că este necesară îndepărtarea echipamentelor militare de pe teritoriul centralei. Dar nu există echipamente militare pe teritoriul acestei centrale" controlate de forțele ruse, a afirmat Putin în cadrul Forumului de la Vladivostok.

Imaginile difuzate de televiziunile de stat ruse, singurele care au avut acces să însoțească delegația AIEA săptămâna trecută în timpul inspecției la această centrală, l-ar putea contrazice pe Putin.

În imagini difuzate de televiziunile de stat ruse s-a putut vedea că "tehnica militară nu a fost retrasă din interiorul centralei, iar reprezentanți ai Rosatom se afișau deschis în fața camerelor de filmat", subliniază experta ucraineană, citată de Zerkalo Nedeli.

Referitor la condamnarea la 22 de ani de închisoare pentru înaltă trădare a jurnalistului Ivan Safronov, specializat în teme militare, Putin a declarat miercuri că acesta ar fi transmis informații confidențiale agenților unor servicii din Occident, potrivit Reuters.

El nu a spus dacă această pedeapsă - pe care activiștii pentru drepturile omului au numit-o ''fără precedent'' ca severitate - pronunțată în cazul lui Ivan Safronov la începutul acestei săptămâni a fost ''echitabilă''.

Safronov a lucrat ca jurnalist pe probleme militare pentru cotidienele Kommersant și Vedomosti înainte de a deveni purtător de cuvânt al Agenției spațiale din Rusia. Arestarea și condamnarea sa au suscitat un val de indignare în rândul criticilor la adresa campaniei de reprimare a Kremlinului împotriva mass-media independente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău