Rusia | Exerciții antidrone în apropierea graniței cu Ucraina, manevre ale Flotei din Marea Neagră

  • 02 Aprilie 2021 17:44
Rusia | Exerciții antidrone în apropierea graniței cu Ucraina, manevre ale Flotei din Marea Neagră

Forțe armate ruse se pregăteau vineri să efectueze exerciții militare destinate respingerii unui atac cu drone în cadrul unor manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, care acuză Moscova de comasarea a mii de militari la frontiera dintre cele două țări, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Potrivit Districtului militar Sud, care cuprinde și zonele de frontieră cu Ucraina și Crimeea, peste 50 de batalioane reprezentând 15.000 de persoane se vor instrui "în război electronic și apărare antiaeriană cu scopul de a se proteja împotriva loviturilor cu drone".

Dacă armata rusă nu a precizat când vor fi organizate respectivele exerciții, acestea se referă la o zonă unde Ucraina și americanii au denunțat recent deplasări de trupe ruse.

Rusia a negat vineri că ar căuta un conflict armat cu Ucraina, avertizând totodată Occidentul împotriva oricărei ingerințe militare în țara vecină de partea autorităților ucrainene și a cerut Kievului să înceteze "provocările".

Dronele, care permit lovirea țintelor de la distanță fără riscul pierderii unui pilot sau unui avion, ca în bombardamentele clasice, sunt o armă din ce în ce mai folosită în războaiele moderne.

Utilizarea lor de către Azerbaidjan în războiul din Nagorno-Karabah în toamna anului 2020 a favorizat în special victoria forțelor azere, semănând derută în rândul forțelor armene și distrugând echipamentele militare ale acestora.

Rusia a fost de altfel de mai multe ori ținta unor atacuri cu drone lansate de rebeli și jihadiști în Siria, care au vizat bazele sale militare din Hmeimim și Tartus.

Forțele ruse au simulat deja marți neutralizarea unui atac cu drone, suprimând semnalele lor de control în cadrul unor manevre în Arctica.

Rusia a efectuat cu regularitate exerciții antidrone în timpul diverselor manevre în ultimii ani, dar rareori acestea au implicat atât de mulți militari precum cele anunțate vineri, notează AFP.

Responsabili ucraineni și americani și-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruși la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forțele Kievului și rebelii separatiști proruși, care a început în 2014.

Această situație pune la încercare președinția lui Joe Biden, în timp ce relațiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, Moscova rechemându-și recent ambasadorul de la Washington după ce președintele american l-a calificat pe omologul său rus Vladimir Putin drept "ucigaș".

Washington a asigurat Kievul de sprijinul său în caz de agresiune rusă și a avertizat Moscova împotriva "oricărui act agresiv".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat vineri că Moscova va lua "toate măsurile necesare pentru a-și asigura securitatea", în cazul unui angajament militar al NATO în favoarea Kievului.

El a spus că "Rusia nu amenință pe nimeni și nu a amenințat niciodată pe nimeni", atribuind escaladarea tensiunilor "provocărilor repetate ale forțelor armate ucrainene" împotriva separatiștilor, amintește France Presse.

Tensiunile din ultimele zile au făcut obiectul mai multor discuții între înalți responsabili militari americani și ucraineni, între Statele Unite și aliații lor din NATO, între statele majore de la Moscova și Washington.

Forțele americane în Europa au fost plasate săptămâna aceasta în fază de supraveghere sporită în contextul unei "crize iminente potențiale", conform AFP.

Activitatea rusă reprezintă o provocare pentru administrația președintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalți oficiali ucraineni într-o demonstrație publică de sprijin pentru guvernul președintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de mai mult timp de eșecul punerii în aplicare a acordului de pace în Donbas. Relațiile s-au tensionat și mai mult din cauza gazoductului Nord Stream 2 spre Germania, pe care Kievul și Washingtonul doresc să-l stopeze.

Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea "distruge" Ucraina, în timp ce NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o acumulare semnificativă de forțe ruse în apropierea estului Ucrainei, potrivit Reuters.

Între timp, Flota rusă a Mării Negre a anunțat că începe o inspecție a forțelor amplasate în Peninsula Crimeea și regiunea Krasnodar. În cursul acestei inspecții vor fi efectuate manevre cu caracter ofensiv și defensiv, a precizat Serviciul de presă al flotei, citat de RIA Novosti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău