Rusia | Două bombardiere Su-34 s-au ciocnit în aer în Extremul Orient

  • 18 Ianuarie 2019 11:57
Rusia | Două bombardiere Su-34 s-au ciocnit în aer în Extremul Orient

Două bombardiere rusești de tipul Su-34 s-au ciocnit vineri în aer în timp ce survolau Strâmtoarea Tătară (care desparte insula Sahalin de Asia continentală și care leagă Marea Ohotsk la nord cu Marea Japoniei) în regiunea Habarovsk (Extremul Orient rus), în urma incidentului comandamentul Forțelor aeriene ruse decizând să consemneze la sol întreaga flotă de bombardiere Su-34, informează TASS, Interfax și Vedomosti.

'Potrivit datelor preliminare, incidentul s-a produs în timpul unui zbor de antrenament peste Strâmtoarea Tătară. Două avioane Su-34 au dispărut de pe radare nu departe de localitatea Nelma (raionul Sovetsko-Gavanski), se pare că s-au ciocnit în aer', a indicat o sursă din cadrul armatei ruse, precizând că accidentul s-a produs în jurul orei locale 09:00.

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat producerea incidentului, dar susține că cele două bombardiere s-au atins doar și nu s-au ciocnit.

'La 18 ianuarie, în jurul orei 08:00 (ora Moscovei), două avioane de tipul Su-34 dintr-o unitate aeriană din Extremul Orient s-au atins în aer în timpul efectuării unei manevre în cursul unui zbor de antrenament planificat deasupra Mării Japoniei, la 35 km de țărm', se menționează într-un comunicat al ministerului, citat de BBC în limba rusă. Echipajele celor două avioane s-au catapultat, se mai spune în comunicat.

În prezent, echipe de salvare au fost mobilizate la locul unde se presupune că s-a produs incidentul și încearcă să localizeze echipajele.

Anterior, agenția de presă TASS, citând o sursă anonimă, transmitea că echipajul unuia dintre bombardiere ar fi reușit să se catapulteze, dar nu se știe nimic despre soarta celui de-al doilea echipaj.

Cauza incidentului nu este cunoscută deocamdată, o anchetă urmând să elucideze circumstanțele producerii coliziunii. Una din versiunile luate în considerare este că piloții nu au reușit să calculeze distanța dintre cele două avioane care să nu le pună în pericol în timpul survolului, iar o altă vizează o situație de urgență la bordul unuia dintre bombardiere, ceea ce a dus la coliziune, potrivit Interfax.

În același timp, unele media ruse informează că unul din bombardiere s-ar fi prăbușit în Strâmtoarea Tătară, iar celălalt ar fi putut să aterizeze cu motorul defect.

Su-34 (cod NATO: Fullback) este un bombardier avansat cu dublă comandă, conceput pentru a înlocui avionul Suhoi Su-24, fiind capabil să distrugă ținte terestre, aeriene ziua și noaptea, indiferent de condițiile meteorologice. Bombardierul, care are la bord armament cu ghidare din clasa 'aer-sol' și 'aer-aer' cu rază lungă de acțiune, are autonomie pentru 4.000 km de zbor, cu o viteză de până la 1.900 km/h și putând să transporte o încărcătură de circa 8 tone.

În momentul producerii accidentului, cele două Su-34 - care făceau parte din Regimentul 277 de bombardiere, cu baza la Hurba (Komsomolsk pe Amur), - nu aveau armament de luptă la bord, adaugă agențiile de presă ruse.

Ca urmare a acestui incident, toate bombardierele Su-34 de pe teritoriul Federației Ruse au fost consemnate la sol, a indicat o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, citat de TASS.

La operațiunile de căutare au fost mobilizate avioane An-12 și elicoptere Mi-8, conform unor surse oficiale.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău