Rusia dorește să obțină transnistrizarea Ucrainei / Opinii
-
27 Ianuarie 2022 08:02
Riscul unei agresiuni militare din partea Rusiei este redus, iar ceea ce își dorește să obțină Moscova prin tensionarea la maximum a situației din regiune este transnistrizarea Ucrainei. Sunt opiniile comentatorilor politici și ale unor deputați din Parlamentul de la Chișinău. Potrivit lor, prin forțele militare dislocate în prejma frontierelor ucrainene, Rusia își dorește să obțină control geopolitic asupra acestui stat, notează IPN.
Deputatul Oazu Nantoi se arată sceptic în privința unui conflict militar în Europa. Potrivit lui, scopul Moscovei este de a obține, prin creșterea tensiunii, cât mai multe concesii din partea SUA și NATO.
„Vladimir Putin dorește să atingă două scopuri majore. Primul este întoarcerea Ucrainei spre executarea acordului de la Minsk, ceea ce mai numim noi transnistrizarea Ucrainei și ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să accepte să fie sub controlul geopolitic al Federației Ruse. Al doilea scop este amenințarea cu forța și astfel Putin a obținut ceea ce a dorit, să iasă la dialog direct cu Statele Unite. Cum era pe timpul Tratatului de la Varșovia și al Blocului Nord-Atlantic când aceste două comunități decideau soarta lumii. La ziua de azi riscul unei agresiuni militare este redus, atât timp cât Putin încă speră să obțină suportul SUA pentru a impune Ucraina să accepte acordul de la Minsk”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
De asemenea, potrivit comentatorilor politici, Vladimir Putin își dorește revenirea la modalitatea de partajare a sferelor de influență între marile puteri ale lumii. Liderul de la Kremlin, speră să obțină confirmări oficiale că Ucraina se află sub control geopolitic rusesc și că această țară nu va adera la NATO, spun experții.
„Comportamentul și discursul public al lui Putin sunt tot mai mult comparate cu cele ale lui Hitler. Atunci Hitler acționa din frustrare, exact așa acționează acum Putin. Hitler era frustrat de rezultatele primului război mondial, care erau considerate nedrepte pentru nemți, exact același lucru îl vedem la Putin, care consideră că înfrângerea Uniunii Sovietice în Războiul Rece și ceea ce a urmat după dezmembrarea Uniunii Sovietice sunt nedrepte față de ruși”, a spus comentatorul politic Ion Tăbârță.
„Tensionarea situației în jurul Ucrainei este făcută sub forma unui bluf, pentru a atinge mai ușor, prin metode diplomatice, obiectivele propuse. Rusia vrea să reconfigureze lumea, ordinea mondială. În 1991 când a căzut Uniunea Sovietică, împreună cu Uniunea Sovietică a căzut și sistemul bipolar al ordinii mondiale, când erau două superputeri care își adjudecau influența în diferite zone ale planetei. Ulterior, sistemul a devenit monopolar, când NATO și SUA au dominat toată lumea și acum Rusia vrea să remodeleze situația”, a spus comentatorul politic Anatol Țăranu.
Ieri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menționat într-o conferință de presă că NATO își reafirmă disponibilitatea de a discuta cu Rusia modalități diplomatice de detensionare a crizei din estul Europei. De asemenea, oficialul NATO a cerut, repetat, retragerea trupelor rusești din Ucraina, Georgia și Republica Moldova.