Rusia deschide ILEGAL 22 de secții de votare în Transnistria

  • 08 August 2016 13:06
Rusia deschide ILEGAL 22 de secții de votare în Transnistria

Federația Rusă va deschide ilegal, pe teritoriul regiunii transnistrene 22 de secții de vot pentru alegerile în Duma de Stat din 18 septembrie.

Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat deocamdată oficial pe marginea acestui subiect, chiar dacă de la anunțul Moscovei în acest sens a trecut o săptămână. În același timp mai mulți experți și reprezentanți ai societății civile susțin că prin acest gest Federația Rusă încalcă normele internaționale de drept, acordurile bilaterale în vigoare și sfidează Republica Moldova ca stat suveran.

Rusia va deschide în Transnistria, pentru alegerile în Duma de Stat din 18 septembrie, 22 secții de vot, inclusiv două speciale pentru militarii din Grupul Operativ al Trupelor Rusești și pacificatori. Despre aceasta a comunicat președintele CEC al autoproclamatei RMN, Elena Gorodețcaia, la finele unei întrevederii cu o delegație a Dumei de Stat din Rusia, sosită la Tiraspol special pentru a coordona pregătirile către alegeri.

La Tiraspol urmează a fi deschise nouă secții de vot, la Bender - cinci, câte două la Râbnița și Dubăsari, câte una în Camenca, Grigoriopol, Slobozia și Dnestrovsk, iar persoanele care vor dori să-și exercite dreptul la vot urmează să demonstreze deținerea cetățeniei rusești.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit deocamdată cu o reacție oficială la acest subiect. În același timp mai mulți experți și reprezentanți ai societății civile critică deschiderea în Transnistria a secțiilor de votare pentru alegerile din Duma de la Moscova și susțin că activitatea acestora, cu excepția celei din cadrul Ambasadei de la Chișinău, este ilegală. Astfel, potrivit directorului executiv al Asociației ”Promo Lex”, Ion Manole, acest fapt sfidează Republica Moldova ca stat de drept și contravine prevederilor legislației naționale și standardelor internaționale.

În cazul în care scrutinul se va desfășura la secțiile de votare în regiunea de est a Moldovei societatea civilă solicită conducerii Republicii Moldova să ia de urgență atitudine față de admiterea intenționată a amestecului în treburile interne ale țării.

În regiunea separatistă din stânga Nistrului locuiesc, potrivit ultimelor date oficiale peste 180 mii de persoane cu drept de vot care dețin cetățenia Federației Ruse.

Pentru alegerile în Duma de stat a FR din anul 2011 în Moldova au fost deschise 25 secții de vot, inclusiv 24 pe teritoriul autoproclamatei RMN. Atunci la scrutin au participat 52 de mii de cetățeni ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău