Rusia: Deputații interzic sarcina surogat pentru străini

  • 08 Decembrie 2022 18:49
Rusia: Deputații interzic sarcina surogat pentru străini

Deputații ruși au adoptat joi o lege care le interzice cuplurilor străine să recurgă la sarcina surogat, afirmând în special că vrea să îi "protejeze" pe copii contra familiilor LGBT+ și a traficului de organe, relatează Agerpres.

În ultimii ani, autoritățile ruse au adoptat mai multe măsuri criticate pentru că ar fi îndreptate împotriva comunității LGBT+, interzicând, de exemplu, orice "propagandă" în favoarea relațiilor "non-tradiționale".

"Legea a fost adoptată. Sarcina surogat este interzisă pentru străini", a salutat pe Telegram președintele camerei inferioare a parlamentul rus (Duma de Stat), Viaceslav Volodin.

"Acest lucru va împiedica traficul cu copiii noștri, îi va proteja pe cei mici de situații în care ar ajunge în cupluri LGBT sau ar deveni victime ale infracțiunilor, în special traficului de organe", a dat el asigurări.

Amendamentele la Codul Familiei din Rusia, votate joi de deputați în a treia și ultima lectură, precizează că sarcina surogat nu mai este posibilă acum decât dacă unul sau ambiții părinți care recurg la această procedură sunt cetățeni ruși.

Textul mai trebuie adoptat de camera superioară a parlamentului și promulgat de președintele Vladimir Putin, ceea ce este în general o formalitate, relatează Agerpres.

Până acum, în legislația rusă nu figura nicio mențiune la naționalitatea părinților care pot recurge la sarcina surogat în Rusia.

Decizia survine la mai puțin de o lună după adoptarea unor amendamente care au extins considerabil zona de aplicare a unei legi care interzice "propaganda" LGBT+, în plină înăsprire a direcției conservatoare a Kremlinului care însoțește ofensiva militară din Ucraina.

De mai mulți ani, Kremlinul se prezintă ca apărător al valorilor "tradiționale" în fața unui Occident descris ca decadent, această politică întărindu-se odată cu declanșarea operațiunii ruse din Ucraina, denunțată de țările occidentale.

Legea privind interzicerea sarcinii surogat pentru străini este de asemenea adoptată cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea la Moscova a primului proces asupra unui presupus caz de "trafic" legat de sarcina surogat.

Patru medici și două mame surogat sunt în banca acuzaților și riscă până la 15 ani de închisoare, în urma morții unui bebeluș găsit într-un apartament din Moscova în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău