Rusia decide să nu mai aplice deciziile CEDO

  • 07 Iunie 18:14
Rusia decide să nu mai aplice deciziile CEDO

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a adoptat marți în a treia și ultima lectură o lege care permite Rusiei să nu mai pună în aplicare deciziile Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), după excluderea acesteia din Consiliul Europei în luna martie, relatează AFP.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva țării noastre în mâinile oamenilor politici occidentali", a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei, într-un comunicat publicat după vot.

"Unele din deciziile ei sunt în contradicție directă cu Constituția rusă, cu valorile și tradițiile noastre", a adăugat el.

Ca urmare a acestei legi, Rusia nu va mai aplica deciziile CEDO adoptate după 15 martie, dată la care Moscova și-a anunțat decizia de a se retrage din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Peste o zi, Rusia a fost exclusă oficial din Consiliu, în urma invaziei sale militare în Ucraina, lansată la 24 februarie. Părăsind Consiliul Europei, Rusia s-a retras din Convenția europeană a drepturilor omului.

Totuși, Rusia trebuie oficial să se conformeze Convenției europene a drepturilor omului până în 16 septembrie, când va înceta să mai fie "Înaltă parte contractantă".

Potrivit președintelui Dumei, daunele și interesele la care Rusia a fost condamnată de CEDO înainte de 15 martie vor fi plătite "doar în ruble și numai în conturile băncilor publice ruse".

Până în prezent Rusia livra cele mai multe dosare la CEDO. Astfel, din cele 70.000 de dosare aflate pe rol la curtea de la Strasbourg, aproape un sfert (24,2%) se refereau la cetățeni ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău