Rusia datorează Consiliului Europei aproape 75 de milioane de euro

  • 21 Iunie 2019 13:11
Rusia datorează Consiliului Europei aproape 75 de milioane de euro

Datoria Federației Ruse la bugetul Consiliului Europei constituie aproximativ 75 de milioane de euro și poate crește la 100 de milioane, până la sfârșitul lunii iunie - a declarat, pentru Ukrinform, secretarul general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Wojciech Sawicki.

"Federația Rusă a încetat să mai cotizeze la bugetul Consiliului Europei în anul 2017. Atunci, Rusia nu a achitat două treimi din contribuție. În 2018, nu a plătit deloc și, prin urmare, suma neplătită în 2017 a crescut la 22 de milioane de euro. În 2018, aceasta a ajuns la 33 de milioane de euro. În ceea ce privește situația din 2019, obligația fiecărei țări, nu numai a Rusiei, este să achite o treime din contribuția anuală până la sfârșitul lunii februarie. Rusia nu a plătit această contribuție de 11 milioane de euro" - a explicat secretarul general al APCE.

Astfel, a concluzionat Wojciech Sawicki, până în prezent, datoria netă a Rusiei față de Consiliul Europei este de 66 de milioane de euro, iar până la 30 iunie, Moscova trebuie să plătească celelalte două treimi din taxa de membru, care pentru Federația Rusă constituie 22 de milioane de euro.

"Alte 10 milioane sunt procente care ar trebui adăugate la suma curentă de 66 de milioane de euro. Dacă această situație va continua până la sfârșitul anului 2019, datoria Rusiei va fi de aproximativ 100 de milioane de euro" - a precizat Sawicki. Potrivit secretarului general al APCE, dacă partea rusă nu își va îndeplini obligațiile financiare față de Consiliul Europei înainte de 1 iulie 2019, organizația va recurge la un plan de urgență, "care va avea consecințe politice și instituționale foarte serioase".

Dacă un stat membru nu își îndeplinește obligațiile financiare timp de doi ani, situația trebuie să fie examinată de Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, care poate priva Rusia de dreptul de reprezentare în cadrul organizației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău