Rusia critică UE pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare

  • 23 Decembrie 2022 16:36
Rusia critică UE pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare

Rusia a criticat vineri Uniunea Europeană pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare, susținând că acest lucru face parte din ofensiva Occidentului de a-și impune politicile în țările din Balcanii de Vest, informează Agerpres.

Săptămâna trecută, liderii UE au convenit să acorde oficial Bosniei și Herțegovina statutul de candidat, pentru a deveni membru al blocului comunitar care numără în prezent 27 de țări.

"În contextul actualei situații din lume și al liniei expansioniste a Occidentului, este evident că această decizie a fost determinată în primul rând de obiectivul cuceririi geopolitice totale a regiunii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat postat de ambasada Federației Ruse în Bosnia.

Bosnia se va ralia Albaniei, Republicii Moldova, Republicii Macedonia de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Turciei și Ucrainei, care au demarat deja un proces de lungă durată ce presupune negocieri complexe pentru ajustarea legilor locale la cele din UE.

Oficialii UE au declarat că decizia de a-i acorda Bosniei și Herțegovina statutul de candidat la aderare a fost determinată mai mult de temerea că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-au putea răspândi și în regiunea extrem de sensibilă a Balcanilor de Vest.

Occidentul este îngrijorat de influența Rusiei în Balcani, mai ales în Serbia și Republica Srspka (Sârbă) din Bosnia, care se opun sancțiunilor împotriva Moscovei.

Maria Zaharova a declarat că UE a folosit negocierile de aderare pentru a forța țările din Balcani să adopte "automat" politica externă a blocului comunitar, precum și deciziile de sancțiuni, se spune în comunicatul ambasadei ruse.

Rusia a pledat de asemenea pentru închiderea Biroului Înaltului reprezentant al Națiunilor Unite în Bosnia-Herțegovina, încurajându-i pe separatiștii sârbi bosniaci să nu se supună deciziilor acestuia.

"Intenționăm să lucrăm în continuare pentru a elibera Bosnia și Herțegovina suverană și independentă de acest învechit regim de protectorat extern", se mai spune în comunicatul rus.

Rusia atenționase mai demult că va vedea în pașii pe care Bosnia i-ar putea lua în vederea aderării la NATO un "act ostil", însă Moscova nu criticase până acum ambițiile UE ale acestei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău