Rusia crește limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu

  • 25 Iulie 2023 19:37
Rusia crește limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a votat marți o lege care prevede creșterea limitei de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu de la 27 la 30 de ani, în timp ce conflictul armat cu Ucraina intră în cea de-a 18-a lună, potrivit AFP, preluat de AGERPRES

"Începând de la 1 ianuarie 2024, cetățenii cu vârsta între 18 și 30 de ani vor fi convocați pentru serviciul militar", potrivit acestei legi adoptate în a doua și a treia lectură de Dumă, etapa cea mai importantă a procesului legislativ în țară.

Această măsură va permite creșterea netă a numărului de rezerviști potențiali ai armatei ruse, în timp ce Moscova a mobilizat deja aproape 300.000 în septembrie 2022 pentru ofensiva sa în Ucraina.

Legea interzice, de asemenea, recruților să părăsească teritoriul rus începând din momentul în care biroul de înrolare le-a trimis ordinul de recrutare.

Înaintea intrării în vigoare, textul mai trebuie aprobat de Consiliul Federației (camera superioară), și semnat de președintele Vladimir Putin, ceea ce constituie în general o simplă formalitate.

Parlamentul rus a adoptat deja în regim de urgență în aprilie o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată prin extinderea modalităților de trimitere a ordinului de încorporare.

Această lege face de asemenea viața mai dificilă pentru cetățenii refractari, privându-i de posibilitatea de a lucra ca antreprenori sau independenți, de a primi împrumuturi sau de a dispune de locuința și de mașina lor.

Numeroși ruși care trebuie să efectueze serviciul militar obligatoriu de un an scăpau până acum convocărilor, nemaiducându-se la adresa lor oficială și plătind mită recrutorilor sau medicilor.

Kremlinul dezminte de mai multe luni că vrea să lanseze un nou val de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, după ce mobilizarea precedentă provocase fuga a zeci de mii de ruși în străinătate.

Putin a promulgat luni o lege care permite, în caz de mobilizare, trimiterea la război a rușilor de peste 60 de ani, inclusiv a celor care s-au pensionat. Duma de Stat a adoptat legea semnată luni de Putin pe 18 iulie. Aceasta mărește vârstă de trecere în rezervă cu cinci ani. Totodată, pentru ofițerii superiori, limita de vârstă pentru trecerea în rezervă este majorată la 65 de ani, potrivit portalului Dialog.ua.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău