Rusia crește gradul de pregătire a forțelor sale în apropiere de frontiera cu Ucraina (companie de satelit americană)

  • 02 Februarie 2022 19:00
Rusia crește gradul de pregătire a forțelor sale în apropiere de frontiera cu Ucraina (companie de satelit americană)

Noi imagini din satelit sugerează că Rusia a crescut gradul de pregătire a desfășurărilor sale militare în Belarus, Crimeea și în vestul Rusiei prin aducerea de mai mult personal și trupe, a semnalat miercuri o companie privată de imagini prin satelit din SUA, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Reuters nu a putut verifica în mod independent imaginile provenite de la Maxar Technologies, cu sediul în SUA, despre care compania spune că au fost realizate între 19 ianuarie și 1 februarie.

O acumulare militară rusă în apropiere de frontiera cu Ucraina a alimentat temeri că Rusia ar avea în vedere un atac împotriva țării vecine, ceea ce Moscova neagă.

Potrivit părții ruse, trupele și tehnica transferate în Belarus, în nordul Ucrainei, au ca scop manevre comune.

Într-un comunicat, Maxar remarcă faptul că, deși Rusia a desfășurat unități militare și tehnică în ultimele două luni în apropierea Ucrainei, în multe cazuri au fost observate puține trupe sau noi utilități de cazare pentru o suplimentare de trupe.

Aceasta sugerează că unele dintre unități au fost prepoziționate sau desfășurate înainte, iar noile imagini arată noi desfășurări semnificative în Belarus și mai mult personal în diverse situri militare, conform companiei citate.

'Corturi de campanie pentru personal au putut fi observate practic în aproape fiecare loc de desfășurare a trupelor în Belarus, Crimeea și în vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unitățile au fost completate cu trupe și a fost mărit nivelul general de pregătire', consideră cei de la Maxar. 'În plus, antrenamente locale (inclusiv tiruri de artilerie și antrenamente de instruire) au putut fi observate în numeroase poligoane', potrivit acestora.

Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanță Rochan din Polonia, a spus că propria sa analiză constată o creștere de personal în unitățile care erau prepoziționate în apropierea Ucrainei și în special în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Expertul polonez apreciază că pe lângă exercițiile militare ruso-belaruse prevăzute pentru această lună ar putea avea loc manevre și în Crimeea și în vestul Rusiei.

'Cea mai mare întrebare este ce se va întâmpla după. Vor reveni la bazele lor? Sau vor înainta spre avanposturi? Exercițiul în sine le oferă o ocazie excelentă de a-și camufla mișcările spre avanposturi', spune el.

Ministerul belarus al Apărării anunțase anterior că trupele ruse transferate în Belarus pentru exercițiile comune se vor întoarce la bazele lor de dislocare permanentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău