Rusia continuă exercițiile militare la granița cu Ucraina

  • 15 Iunie 2021 10:22
Rusia continuă exercițiile militare la granița cu Ucraina

Rusia a început luni exerciții tactice în regiunea Voronej (sud-estul Rusiei), situată în apropierea frontierei cu Ucraina, la care participă bombardiere avansate Su-24 (cod NATO Fencer) și avioane de vânătoare MiG-31BM (cod NATO Foxhound), a anunțat Districtul militar Vest din Federația Rusă, potrivit agenției de presă Interfax, aceste noi exerciții intervenind înaintea summitului Putin-Biden preconizat pentru miercuri la Geneva.

În cadrul acestui exercițiu, sub acoperirea interceptoarelor supersonice MiG-31 BM, bombardierele rusești vor decola de pe aeroporturile militare din regiunile Voronej, Kursk și Tver (Districtul militar Vest) pentru a efectua operațiuni de recunoaștere și apoi vor distruge ținte terestre ale unui inamic imaginar - poziții fortificate, coloane de tancuri, avioane pe aeroporturi și puncte de comandă, transmite Agerpres.

Mai mult de 20 de avioane strategice sunt implicate în aceste exerciții, care intervin la numai câteva zile după cele organizate de Rusia săptămâna trecută în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014).

Luni, Flota rusă cu baza în Sevastopol (Crimeea) a anunțat că a început operațiunile de supraveghere a două nave militare NATO - una britanică, cealaltă olandeză - care au intrat în aceeași zi în apele Mării Negre, potrivit Interfax.

Centrul național rusesc de gestionare a problemelor de apărare din Rusia anunțase la 11 iunie că sub supravegherea Flotei ruse se află și distrugătorul american Laboon (DDG 58) care intrase anterior în Marea Neagră.

În interviul acordat pentru canalul american de știri NBC, cu ocazia summit-ului cu Joe Biden, președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că permanent concentrează forțe în zona conflictului din Donbas, ceea ce nu poate duce la o detensionare a situației din estul Ucrainei, conform publicației Hromadske.ua.

Referitor la forțele mobilizate la granița cu țara vecină, Putin a spus că Rusia nu a concentrat trupe în apropiere de frontiera cu Donbas, ci ”desfășoară exerciții planificate pe teritoriul său”. El a mai spus că astfel de exerciții mai continuă în Extremul Orient, precum și în nord, în regiunea arctică, replicând că NATO desfășoară de asemenea un exercițiu de amploare nu departe de frontiera de sud a Rusiei, făcând referire la manevrele Defender Europe.

Situația din Ucraina, la frontiera cu care Rusia menține în continuare zeci de mii de soldați și sute de echipamente dintre efectivele mobilizate în aprilie, va fi abordată, alături de alte subiecte de securitate internațională la întâlnirea dintre președinții rus și american miercuri. Într-o declarație făcută luni, la summitul NATO, Joe Biden a promis să apere ”integritatea teritorială” a Ucrainei, potrivit AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău