Rusia consideră periculoasă declarația SUA în încercarea de a distruge sistemul de rachete de croazieră înainte de a deveni operațional

  • 03 Octombrie 2018 11:20
Rusia consideră periculoasă declarația SUA în încercarea  de a distruge sistemul de rachete de croazieră înainte de a deveni operațional

Rusia consideră drept periculoasă declarația făcută de trimisul Washingtonului la NATO, potrivit căruia Moscova trebuie să sisteze dezvoltarea în secret a unui sistem de rachete de croazieră interzis prin Tratatul INF (tratatul privind forțele nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune) sau, în caz contrar, SUA vor încerca să-l distrugă înainte de a deveni operațional, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat marți că Washingtonul rămâne atașat unei soluții diplomatice, dar este pregătit să ia în considerare o lovitură militară dacă partea rusă continuă să dezvolte acest sistem de rachete cu rază medie de acțiune.

„Se pare că persoanele care fac astfel de declarații nu își dau seama de gradul lor de responsabilitate și de pericolul retoricii agresive”, a declarat drept răspuns purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

„Experții militari (ruși) vor da un răspuns detaliat amenințărilor reprezentantului permanent al SUA la NATO privind doborârea rachetelor” rusești, a avertizat Maria Zaharova, citată de agenția de presă TASS.

În afară de ambasadoarea americană, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat marți Rusia că dezvoltă un nou tip de rachete care ar pune în pericol securitatea Europei. Potrivit lui Stoltenberg, Rusia a recunoscut recent existența unui nou sistem de rachete denumit 9M729, care încalcă Tratatul INF.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău