Rusia confirmă negocierile pentru un schimb de prizonieri cu SUA: Pentru a o elibera pe Brittney Griner, Moscova îl vrea pe „negustorul de moarte” Viktor Bout

  • 13 August 2022 14:50
Rusia confirmă negocierile pentru un schimb de prizonieri cu SUA: Pentru a o elibera pe Brittney Griner, Moscova îl vrea pe „negustorul de moarte” Viktor Bout

Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova și Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care implică un traficant de arme rus deținut în Statele Unite și o jucătoare de baschet americană închisă în Rusia, transmite AFP, citat de hotnews.ro.

Statele Unite au afirmat în repetate rânduri că au făcut o „ofertă substanțială" pentru a asigura eliberarea a doi americani deținuți în Rusia, jucătoarea de baschet Brittney Griner și fostul soldat american Paul Whelan.

Potrivit presei americane, înțelegerea vizează schimbul acestora cu un cunoscut traficant de arme rus deținut în SUA, Viktor Bout, supranumit „negustorul de moarte".

Bout a fost arestat în Thailanda în 2008 și ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA.

Trecutul său neobișnuit a fost una dintre sursele de inspirație pentru filmul „Lord of War", în care Nicolas Cage joacă rolul unui cinic traficant de arme.

„Discuțiile privind subiectul foarte sensibil al unui schimb (de prizonieri) au loc prin canalele alese de președinții noștri", a declarat Alexander Dartchiev, directorul departamentului nord-american din cadrul Ministerului rus de Externe.

Moscova confirmă în premiră negocierile privind Viktor Bout

Numele menționate de presa americană „sunt într-adevăr luate în considerare. Rusia încearcă de mult timp să obțină eliberarea lui Viktor Bout", a adăugat el într-un interviu publicat sâmbătă de agenția rusă de presă Tass.

„Diplomația silențioasă' continuă și ar trebui să dea roade dacă, bineînțeles, Washingtonul (...) se abține să cadă în propagandă", a adăugat el.

Este pentru prima dată când Moscova a confirmat că au loc discuții cu privire la un posibil schimb în care să fie implicat Bout.

Kremlinul a criticat în repetate rânduri Washingtonul pentru declarațiile publice făcute în legătură cu negocierile în curs.

Discuțiile s-au accelerat după ce jucătoarea de baschet Griner a fost condamnată la începutul lunii august la nouă ani de închisoare pentru trafic de canabis.

Brittney Griner, considerată una dintre cele mai bune jucătoare de baschet din lume, a fost arestată în februarie la Moscova în posesia unui vaporizator care conținea lichid pe bază de canabis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău