Rusia cheamă Statele Unite să prelungească ultimul tratat bilaterial de dezarmare nucleară, New Start

  • 18 Aprilie 2020 16:00
Rusia cheamă Statele Unite să prelungească ultimul tratat bilaterial de dezarmare nucleară, New Start

Rusia face apel către Statele Unite să salveze ultimul tratat bilateral major de dezarmare nucleară, New Start. În august 2019, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul cu Rusia privind Forțele Nucleare Intermediare, care interzicea folosirea rachetelor balistice cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri, scrie Agerpres.

Acordul New Start de limitare a armelor nucleare strategice expiră pe 5 februarie 2021. Nu este deloc clar dacă Statele Unite sunt gata să continue acordul, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov sâmbătă agenției de presă Interfax, potrivit Agerpres.

Tratatul New Start a fost încheiat în 2010 între președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev, în timp ce relațiile dintre cele două țări erau mult mai calde. Acordul, considerat ultimul tratat major încă în vigoare în domeniul controlului armelor nucleare între cele două mari puteri nucleare, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaționale (instalate pe rachete, pe submarine și bombardiere) pentru SUA și Rusia.

Viceministrul de externe Serghei Riabkov a numit propunerile SUA de a include China în tratat ca "abstracte și departe de realitate".

Ministrul de externe Serghei Lavrov l-a chemat de asemenea pe omologul său american Mike Pompeo vineri la noi negocieri. Rusia a avertizat că timpul se scurge.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri asupra pericolului unei curse a înarmărilor.

Propunerea Rusiei de a prelungi contractul este încă valabilă, a spus Lavrov. Este o chestiune de a menține "această piatră de temelie a securității globale". Acordul a fost semnat pe o durata de 10 ani.

Riabkov a spus că reînnoirea tratatului ar putea limita cele mai periculoase arme de distrugere în masă pentru încă cinci. "Auzim constant aceste apeluri din partea SUA către China de a se alătura procesului de negociere", a declarat diplomatul de rang înalt.

Cu toate acestea, Rusia respectă atitudinea chineză, a adăugat el. China refuză să discute cu Statele Unite.

Rusia, potrivit datelor oficiale, nu refuză să includă alte puteri nucleare în acordurile de control al armelor. Cu toate acestea, Riabkov a precizat că acesta este un proces de lung de negociere. Contractul New Start ar putea fi pur și simplu salvat cu o prelungire, a declarat el. "Noi așteptăm un răspuns din partea colegilor noștri americani la această întrebare", a adăugat el.

SUA s-au retras oficial din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) pe 2 august 2019, după ce au acuzat în repetate rânduri Rusia de încălcarea acestui pact bilateral emblematic, încheiat la sfârșitul Războiului rece, și insistând că Moscova este 'singura responsabilă' de încetarea acestuia.

Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) a fost încheiat în 1987, între președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, și interzicea rachetele cu lansare de la sol, capabile să transporte focoase nucleare pe o distanță între 500 și 5.500 de kilometri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău