Rusia blochează șase VPN-uri extrem de utilizate, amplificând controlul asupra internetului

  • 03 Septembrie 2021 19:10
Rusia blochează șase VPN-uri extrem de utilizate, amplificând controlul asupra internetului

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia a anunțat vineri că a blocat șase software-uri extrem de utilizate de rețele private virtuale (VPN), care permiteau accesul la un număr tot mai mare de site-uri interzise de către Moscova, relatează AFP, citat de Agerpres.

Conform Roskomnadzor, utilizarea acestor VPN-uri ar permite consultarea de "conținuturi interzise" și ar încuraja "activități ilegale, în special promovarea drogurilor, a pornografiei infantile, a extremismului și a tendințelor suicidare".

Blocajul vizează Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN și IPVanish VPN, a precizat Roskomnadzor într-un comunicat.

AFP a constatat totuși că aplicația de telefon a unuia dintre aceste servicii, Nord VPN, funcționa încă în Rusia vineri după-amiază.

Roskomnadzor a precizat că le va permite companiilor ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologiile lor informatice să continue să o facă, dacă se va stabili că aceste firme nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, internetul a fost mult timp în Rusia un mare spațiu al libertății puțin controlat de autorități și folosit de media independente și mișcări de opoziție față de Kremlin.

Însă puterea rusă a trecut la ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri care refuză să își transmită datele sau sancționând giganți digitali acuzați că nu elimină conținuturi "ilegale".

În ultimele luni, autoritățile au blocat mai multe site-uri având legătură cu opozantul închis Aleksei Navalnîi, în contextul apropierii alegerilor legislative din septembrie, potențial delicate pentru Kremlin.

În 2019, Rusia a adoptat o lege pentru dezvoltarea unui internet suveran deconectat de la marile servere mondiale. Autoritățile neagă că ar dori să creeze o rețea națională sub controlul lor, în ciuda temerilor în acest sens ale unor ONG-uri și opozanți.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău