Rusia avertizează media americane la Moscova că riscă să-și piardă acreditarea

  • 06 Iunie 2022 18:46
Rusia avertizează media americane la Moscova că riscă să-și piardă acreditarea

Rusia a avertizat luni organizațiile media americane că riscă să-și piardă acreditarea dacă tratamentul jurnaliștilor ruși în Statele Unite nu se ameliorează, potrivit a trei surse având cunoștințe despre chestiune și citate de Reuters, potrivit Agerpres.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, unele media de stat ruse au fost împiedicate să opereze în Statele Unite și mai multe state occidentale le-au retras licențele, măsuri despre care Moscova afirmă că arată nerespectarea libertății presei.

La Moscova, președintele Vladimir Putin a semnat o lege în martie impunând pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri "fake" despre armată, determinând unele media occidentale să-și retragă jurnaliștii din Rusia.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a anunțat săptămâna trecută că îi cheamă pe șefii presei americane acreditați la Moscova să îi notifice asupra "celor mai stricte măsuri" ca răspuns la "ostilitatea" de care se lovesc jurnaliștii ruși în Statele Unite.

La întâlnirea de luni, ea a subliniat dificultățile întâmpinate de jurnaliștii ruși în SUA, inclusiv legate de reînnoirea vizelor, blocarea conturilor bancare și presupusa hărțuire din partea serviciilor de informații americane, potrivit a trei surse cu cunoștințe directe despre întâlnire.

Zaharova a avertizat aceste media că, dacă jurnaliștii ruși nu vor putea să lucreze liber în Statele Unite, atunci reporterii lor din Rusia riscă să se confrunte cu dificultăți similare legate de vize, acreditarea mass-media și conturi bancare.

Ea le-a spus reprezentanților presei din SUA că, dacă lucrurile nu se schimbă, atunci jurnaliștii americani ar trebui să plece. Ea a adăugat că Rusia nu vrea să facă acest lucru, dar este forțată din cauza situației jurnaliștilor ruși.

Zaharova nu a răspuns la o solicitare scrisă de a comenta despre întâlnire sau avertismentul adresat organizațiilor media din Statele Unite.

Agenția de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, a anunțat că reprezentanții The Wall Street Journal, CNN, Associated Press, NPR și Alhurra TV au participat la întâlnire.

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva unor canale TV de stat ruse, despre care spune că răspândesc dezinformarea pentru a susține războiul Rusiei în Ucraina. Oficialii ruși nu folosesc cuvintele "invazie" sau "război", amintește Reuters.

Oficiali ruși, inclusiv ministrul de externe Serghei Lavrov și Zaharova, afirmă că mass-media occidentale oferă o narațiune parțială excesivă a ceea ce ei numesc "operațiunea specială" a Rusiei în Ucraina, ignorând preocupările Rusiei cu privire la extinderea NATO și presupusa persecuție a vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina.

În timp ce unele organizații media occidentale au părăsit Rusia, altele, inclusiv Reuters, au rămas în țară și continuă să transmită.

Printre altele, un tribunal din Moscova a amendat postul susținut de SUA Radio Libertatea/Radio Europa Liberă cu 20 de milioane de ruble (325.214 USD) din cauza conținutului "fake" despre operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a informat luni agenția de presă Interfax, preluată de Reuters.

Organismul de supraveghere a comunicațiilor din Rusia a blocat website-urile Radio Libertatea/Radio Europa Liberă și ale altor media străine la începutul lunii martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău