Rusia ar putea să recomande personalului neesențial al misiunilor sale diplomatice să părăsească Ucraina (Lavrov)

  • 11 Februarie 2022 15:12
Rusia ar putea să recomande personalului neesențial al misiunilor sale diplomatice să părăsească Ucraina (Lavrov)

După decizia unor țări europene și a SUA de a-și retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia intenționează și ea să recomande personalului neesențial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această țară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferința de presă comună, joi, cu șefa diplomației britanice Liz Truss, potrivit agenției de presă oficiale ruse TASS.

"Ne-am gândit deja că poate anglo-saxonii pun ceva la cale dacă își evacuează angajații din Ucraina. Ne-am uitat la acțiunile lor și, probabil, vom recomanda personalului neesențial al misiunilor noastre diplomatice să revină acasă pentru o vreme", a afirmat Lavrov, scrie Agerpres.

"Nu știu ce idei au colegii noștri anglo-saxoni", a adăugat ministrul rus de externe, reiterând poziția Moscovei față de actuală criză legată de Ucraina: nu Rusia - care a comasat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană - este responsabilă de criza legată de Ucraina, ci Kievul și Occidentul, care ar pregăti o diversiune în Donbas.

În acest sens, agenția de presă EFE citează surse diplomatice rusești din Ucraina, potrivit cărora Rusia pregătește "intens" un plan de evacuare a personalului neesențial de la ambasada sa din Kiev, în contextul tensiunilor între cele două țări.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetățenii americani să părăsească imediat Ucraina din cauza unei posibile invazii ruse, transmite AFP.

Rezumând discuțiile cu șefa diplomației britanice, joi, la Moscova, Serghei Lavrov a declarat că "dialogul nostru a fost ca între un surd și un mut, se părea că ascultăm, dar nu ne auzeam". "Explicațiile noastre cele mai detaliate au căzut, în general, pe un teren nefertil", a concluzionat el.

În imaginile difuzate de televiziunea publică rusă din debutul întâlnirii celor doi, în cadru apare doar Lavrov la o masă, iar Liz Truss este doar auzită. Unii comentatori au observat cum ministrul rus de externe îi face, la vedere, semn cu mâna translatorului să nu traducă ceea ce declară șefa diplomației britanice, conform Radio Svoboda. Telespectatorii ruși au putut s-o vadă pe Liz Truss abia la conferința de presă comună susținută în finalul întrevederii, în cursul căreia ea a insistat că, dacă Moscova dorește într-adevăr "dezescaladarea", atunci să-și retragă trupele și echipamentele de la frontiera cu Ucraina.

Moscova are relații complicate de mai multă vreme cu Londra, iar în ultimul timp acestea s-au deteriorat și mai mult din cauza sprijinului acordat de Marea Britanie, în special de ordin militar, Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău