Rusia ar putea cenzura numele nou-născuților

  • 06 Noiembrie 2014 19:49
Rusia ar putea cenzura numele nou-născuților

Autoritățile Rusiei intenționează să le interzică părinților să aleagă nume extravangante pentru bebelușii lor. Autoritățile susțin că tot mai mulți părinți și-au botezat copiii cu nume ciudate, ridicole și prost inspirate.

 

Un caz din orașul Perm a determinat autoritățile să se gândească la acest subiect cât se poate de serios. Este vorba de un băiețel care a fost numit Lucifer. Autorii unui proiect de lege, care va interzice numele bizare, neinspirate și ridicole, susțin că ei s-au gândit în primul rând la drepturile copiilor, titrează publicația "Rossiskaia Gazeta", citată de Radpr.

 Surse din Consiluiul pentru drepturile copilului din Parlamentul rus susțin că noul act normativ va interzice ca nou-născuții să primească nume identice cu cifrele, cu semnele de punctuație sau care reprezintă diverse simboluri.

"În momentul de față, părinții din Rusia au deplina libertate în alegerea numelui copilului lor", a declarat una dintre inițiatoarele acestei legi, avocata Viktoria Pașkova. Oficiile de stare civilă din Rusia au refuzat, în repetate rânduri, înregistrarea unor nume bizare, din cauza că sunau nearmonios sau de-a dreptul obscen, jignitor sau era greu de pronunțat. Angajații acestor instituții nu pot însă influența decizia părinților. "În ultimii ani, unii părinți din Rusia și-au botezat destul de extravagant copiii, dându-le nume cu care nu poți să conviețuiești. Drept exemplu poate servi cazul unui băiețel numit "BOC pVF 260602", ceea ce înseamnă "Biologhicesckii Obiect Celoveka, roda Voroninnîh-Frolovîh, (Obiect Biologic Uman din neamul Voronin-Frolov), născut la data de 26 iunie anul 2002". Această problemă nu poate fi soluționată de autoritățile rusești de mai bine de zece ani, iar micuțiul "BOC" nu are acte de identitate nici acum în 2014, după atâția ani, pentru că instanța unde s-a judecat procesul a dat câștig de cauză Oficiului Stării Civile, care refuză să înregistreze oficial acest nume, apărând astfel interesele și dreptuirile copilului", a explicat Viktoria Pașkova.

Un alt caz similar este cel al băiețelului Lucifer, unde instanța a dat din păcate dreptate părinților și, ca urmare, acesta poartă numele Lucifer.

Tentativele de a experimenta nume bizare pe propiii lor copii sunt aspru pedepsite în alte state ale lumii, amintește inițiatorul proiectului de lege. În Belarus, legea interzice părinților să dea copiilor nume care contravin normelor etice și tradițiilor naționale. În Germania, sunt interzise numele reprobabile, condamnabile sau care induc în eroare. În Elveția, nu sunt înregistrate numele care sunt ofensatoare sau se pronunță într-un mod destul de dificil. În Noua Zeelandă, a fost creată o listă cu numele admise de autorități. Din 2001 numeroși părinți din Rusia au încercat să le dea copiilor nume destul de extravangante, cum ar fi: Justiția (62 de cazuri), Regele (31 de cazuri), Lucifer (6 cazuri). În alte două cazuri, părinții au încercat să-și boteze micuții cu numele de Mesia și Hristos. Un cuplu din Rusia a dorit să-i dea copilului numele 4Real, câțiva părinți și-au dorit să boteze bebelușii cu numele Steluța, Perioada, Duritatea și Stația de Autobus 16.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău