Rusia anunță un bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat forțelor ucrainene

  • 07 Februarie 2023 17:05
Rusia anunță un bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat forțelor ucrainene

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți, 7 februarie, că forțele ucrainene au pierdut peste 6.000 de militari și sute de tancuri în timpul luptelor din luna ianuarie, relatează Interfax citat de hotnews.ro.

„În pofida asistenței militare fără precedent din partea țărilor occidentale, inamicul suferă pierderi semnificative. Numai în prima lună a acestui an ele au însumat peste 6.500 de militari, 26 de avioane, 7 elicoptere, 208 de aeronave fără pilot”, a afirmat acesta în timpul unei videoconferințe a guvernului rus.

El a mai spus că în luna ianuarie Ucraina a pierdut 341 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, precum 40 de lansatoare multiple de rachete.

„Dându-și seama că nu va fi posibilă înfrângerea Rusiei prin mijloace militare, conducerea ucraineană continuă să recurgă la acțiuni criminale de intimidare a cetățenilor din noile entități constitutive ale Rusiei”, a spus el cu referire la teritoriile ucrainene pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

„Forțele armate ale Ucrainei lovesc în zone rezidențiale, spitale, locuri în care populația civilă se adună și comite acte teroriste asupra instituțiilor de stat și sociale”, a mai acuzat ministrul rus al Apărării, amintind totodată că Kievul a refuzat armistițiul oferit de Moscova pentru Crăciunul sărbătorit pe rit vechi.

Ucraina a anunțat un număr record de pierderi ale rușilor

Comentariile lui Serghei Șoigu au venit după ce Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de marți dimineața că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.030 de soldați ruși, un bilanț record în cadrul războiului ce durează de aproape un an.

De asemenea, armata ucraineană estimează că a distrus ieri 28 de blindate rusești și 14 tancuri, ceea ce reprezintă, de asemenea, un bilanț remarcabil. Amintim însă că aceste cifre nu pot fi verificate independent și trebuie privite mereu cu o notă de circumspecție, războiul informațional ducându-se de ambele părți ale unui conflict.

Eirik Kristoffersen, șeful Statului Major al Norvegiei, a declarat într-un interviu acordat pe 22 ianuarie că „pierderile rușilor încep să se apropie de aproximativ 180.000 de soldați morți sau răniți”. Norvegia, o țară care se învecinează cu Rusia, este membră a NATO de la înființarea sa în 1949.

„Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morți sau răniți. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru”, a mai estimat generalul norvegian.

Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, declarase în noiembrie că Rusia a pierdut în Ucraina peste 100.000 de soldați, morți sau răniți, cu un bilanț al victimelor probabil similar de partea ucraineană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău