Rusia anunță încetarea Tratatului INF ''la inițiativa'' SUA

  • 02 August 2019 12:45
Rusia anunță încetarea Tratatului INF ''la inițiativa'' SUA

Rusia a anunțat vineri încetarea Tratatului de dezarmare nucleară privind Forțele Intermediare Nucleare (INF) 'la inițiativa' SUA, în timp ce Washingtonul urma să facă un anunț oficial în acest sens privind retragerea Statelor Unite din acest pact încheiat la sfârșitul Războiului rece, informează AFP și TASS.

'La 2 august 2019, la inițiativa americană, își încetează validitatea Tratatul semnat la 8 decembrie 1987 la Washington de către Uniunea Sovietică și SUA privind lichidarea rachetelor cu rază intermediară', se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe rus.

Tratatul viza doar Rusia și SUA. Washingtonul și-a anunțat suspendarea participării la INF începând cu 2 februarie. Rusia a reacționat printr-o decizie similară în aceeași zi, rezervându-și dreptul la un răspuns simetric în materie de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, cu lansare de la sol.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a acuzat Rusia de 'încălcare substanțială' a pactului, dar Moscova a respins constant acuzațiile.

Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanță între 500 și 5.500 de kilometri.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău