Rusia afirmă că sancțiunile sunt o barieră pentru reînnoirea acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră

  • 13 Februarie 2023 18:34
Rusia afirmă că sancțiunile sunt o barieră pentru reînnoirea acordului privind exportul de cereale pe Marea Neagră

Rusia a declarat luni că ar fi 'inadecvată' prelungirea acordului privind exporturile prin Marea Neagră dacă sancțiunile care îi afectează exporturile agricole nu sunt ridicate și nu sunt rezolvate alte probleme, transmite Agerpres.

Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, semnată de Rusia și Ucraina în iulie 2022, a creat un coridor sigur pentru a permite exportul cerealelor din porturile ucrainene blocate de război.

Acordul, mediat de ONU și Turcia, a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie și ar urma să fie supus unei noi extinderi luna viitoare. Rusia a semnalat însă că este nemulțumită de anumite aspecte ale înțelegerii și a cerut ridicarea unor sancțiuni care îi afectează exporturile agricole.

'Poziția noastră în chestiunea unei continuări suplimentare a Inițiativei (privind exporturile prin) Marea Neagră rămâne aceeași', a declarat viceministrul de externe Serghei Verșinin, într-un interviu la postul RTVI.

'Fără rezultate tangibile în implementarea Memorandumului Rusia-ONU, mai ales în ce privește eliminarea reală a restricțiilor, impuse prin sancțiuni, la exporturile agricole rusești (...) prelungirea documentului ucrainean este inadecvată', a afirmat el.

Exporturile agricole rusești nu au fost vizate în mod explicit de sancțiuni occidentale, însă Moscova afirmă că blocaje împotriva sistemelor sale de plăți, logistice și de asigurări sunt o 'barieră' pentru capacitatea de a-și exporta cerealele și îngrășămintele agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău