Rusia, acuzată că provoacă un „război al cerealelor”

  • 15 Mai 2022 11:50
Rusia, acuzată că provoacă un „război al cerealelor”

Miniștrii de externe din G7 au promis sâmbătă să consolideze izolarea economică și politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei și să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al cerealelor” purtat de Moscova, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, la întâlnirea ce a avut loc la un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, diplomați de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistența militară și de apărare „atât timp cât va fi necesar, relatează Reuters.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al națiunilor industrializate caută de urgență rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a crescut riscul unei „crize globale a foamei".

Oamenii vor muri în Africa și în Orientul Mijlociu și ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniți oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie și pe care le primeam din Rusia și Ucraina, a spus Baerbock.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt în porturile ucrainene, aflate sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar țările cu venituri mici și medii au fost beneficiari importanți. Principalele destinații de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh și Libanul.

Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puțin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situația în care ne aflăm, fiecare săptămână conteazăa spus Annalena Baerbock.

Prețul grâului a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare precum și de o serie de secete din întreaga lume

Îngrijorările legate de situația aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunțat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească prețurile alimentelor și să alimenteze foametea în țările sărace care se bazează pe importurile de cereale, notează FT.

Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicția a fost concepută pentru a „gestiona securitatea alimentară generală a țării".

În comunicat final al întâlnirii G7 se precizează că grupul este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menține securitatea alimentară globală și să fie alături de partenerii noștri cei mai vulnerabili în această privință".

Guvernele occidentale căută rute alternative pentru a scote din Ucraina cereralele destinate înainte de sosirea noii recolte.

Până în prezent, ucrainenii au reușit să transporte o „fracțiune din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România.

Trasportul merge greu din cauza faptului că Ucraina are un ecartament diferit față de România. Același lucru este valabil și pentru alte conexiuni, de exemplu, cu Polonia - vagoanele de marfă nu pot trece pur și simplu, a spus Annalena Baerbock..

Ministrul ucrainean al politicii agricole și al alimentației, Nikola Solski, a studiat opțiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania și trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanța început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.

Un alt aspect important pe care țara noastră l-ar putea juca este mărirea cantității de grâu și alte cereale pe care îl poate exporta. Producția de grâu a României ce va fi recoltată în vara acestui an este estimată la peste 8 milioane de tone.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău