Rusia acuză Ucraina de încălcarea Tratatului de prietenie și parteneriat

  • 12 Martie 2019 11:09
Rusia acuză Ucraina de încălcarea Tratatului de prietenie și parteneriat

Ministerul rus al Afacerilor Externe a transmis Ucrainei o notă prin care sunt enumerate încălcările prevederilor Tratatului de prietenie și parteneriat ruso-ucrainean, comise de autoritățile de la Kiev, anunță MAE al Rusiei, pe site-ul instituției.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a menționat în notă că Ucraina a încălcat în special Articolul 6 al Tratatului de prietenie și parteneriat, în care părțile se angajează și își asumă responsabilitatea "de a nu semna cu terțe state alte tratate îndreptate împotriva celeilalte părți, de a respecta integritatea teritorială și obligația reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securității celeilalte părți".

După cum au indicat cei din Ministerul rus al Afacerilor Externe, Ucraina a mai încălcat articolul potrivit căruia părțile garantează și protejează "identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă a minorităților naționale pe teritoriul său".
Totodată, Ministerul rus al Afacerilor Externe a adresat un apel autorităților de la Kiev, prin care le cere acestora "să respecte, prin fapte, și nu doar în vorbe, angajamentele asumate la nivel bilateral și internațional". 
Pe 10 decembrie, președintele ucrainean, Petro Poroșenko a semnat legea privind încetarea valabilității Tratatului de prietenie și parteneriat cu Rusia. Ministerul rus al Afacerilor Externe a catalogat decizia autorităților de la Kiev de a denunța Tratatul de prietenie și parteneriat cu Rusia drept o greșeală.

De asemenea, MAE al Ucrainei urma să informeze ONU, OSCE și alte organizații internaționale privind decizia Ucrainei de a pune capăt Tratatului de prietenie cu Federația Rusă și de a explica motivele acestui gest. Acest tratat stipulează principiul Parteneriatului strategic între Ucraina și Rusia, recunoașterea inviolabilității frontierelor existente, respectarea integrității teritoriale și obligația reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securității celeilalte părți.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău